,

VI FORMER FREMTIDEN PÅ ROSKILDE FESTIVAL

ALTIVISTEN er taget på Roskilde Festival 2017, for at finde inspiration til, hvordan vi kan leve et kreativt, sundt og dejligt liv. Roskilde Festival er netop gode til, at udfordre og understøtte organisationer, virksomheder og borgere til at afprøve nye idéer, der styrker fællesskabet og skaber et bæredygtigt samfund. I år sætter festivalen fokus på social- og miljømæssig bæredygtighed med afsæt i kulturel lighed.

af Sara, Thilde og Nikolaj

Vi kender alle sammen følelsen. Den der følelse, der bobler i maven, og som skyder mundvigene helt ud til ørerne. Følelsen af at fødderne helt ekstatisk begynder at flytte på sig, hofterne begynder at vrikke, og lige pludselig ryger armene i vejret – og de næste otte dage, svæver de konstant rundt oppe over hovedet, og the sky er ikke engang the limit. Hvis du ikke selv har oplevet følelsen, så har du helt sikkert hørt om den. The Orange Feeling. Følelsen af, at være en del af Roskilde Festival.

Orange Feeling bliver skabt af dig og mig

Hvert år på denne tid, får Danmark en midlertidig by – en by der ikke blot er en by i Roskilde og så sandelig ikke en by i Rusland. I otte dage er Roskilde Festival Danmarks fjerdestørste by med omkring 130.000 indbyggere, der mødes i et kreativt og åndeligt fællesskab, og som sammen skaber det, vi kender som The Orange Feeling. Foruden 180 nøje udvalgte musiknavne, der i løbet af festivalen, sørger for, at forvandle gummistøvlerne til dansesko og giver et kulturelt indspark, der kan mærkes helt ud i fingerspidserne, så er Roskilde Festival garant for kunst, gastronomi, bæredygtighed og innovation i særklasse. Men vigtigst af alt, så skaber festivalen et tiltrængt pusterum og et fællesskab, der er blevet kaldt det umuliges kunst.

The Orange Feeling opstår, når vi har vinket farvel til hverdagen derhjemme. Når den daglige trummerum, som af og til kan føles som uendelighedens cirkel af ensomme gøremål – en konsekvens af vores individfokuseret samfund – udskiftes med en campingstol under en pavillon omgivet af 129.999 medborgere. Når dagens vigtigste gøremål er at skåle med nabocampen, slentre ned til en af scenerne og tage en svingom med en komplet fremmede, som på festivalen nærmere føles som familie, og tage en tur op i Rising City og nyde årets mange kunstværker, debatter eller holdningsbaserede quizzer. Så begynder det at føles orange. For det er noget, vi skaber sammen. Du og jeg.

Kulturel lighed skal styrke fællesskabet

Hvert år sætter Roskilde Festival fokus på et emne, der har indflydelse på vores muligheder for at udfolde os og indgå i bæredygtige, demokratiske fællesskaber i vores samfund. Det årlige fokus er en del at The Orange Feeling og en del, vi helst skal tage med os hjem, når vi lørdag nat alle pakker teltene sammen og drager hjem til hverdagen igen. Årets tema er kulturel lighed og sætter, gennem samtlige af festivalens aktiviteter, fokus på hverdagsracisme, religiøs marginalisering, ligestilling mellem køn og seksuel identitet. Formålet er skabe opmærksomhed og debat omkring, hvad den kultur, vi hver især er født ind i, har af betydning for vores kulturelle muligheder og vilkår i livet – og ikke mindst, hvad det betyder for vores mulighed for at udfolde os i fællesskaber. Gennem kunst, musik, workshops, spil og debatter, opfordrer Roskilde Festival, alle gæsterne til at tage stilling til kulturel lighed – og ikke mindst til, at vi alle tager det, vi har lært, med os hjem. Så tager vi sammen et skridt i den rigtige retning til at skabe et bæredygtigt og velfungerende verdenssamfund, der har fællesskabet for øje – uanset hvilken etnicitet, religion, køn og seksualitet, vi kommer med.

Ja – The Orange Feeling er mere end blot Orange Scene, Tuborg-øl og en udviskning af dagligdag og begrænsninger. Den er et fællesskab, hvori vi skaber forandring for fællesskabet. Den er udgangspunkt for, at vi alle kan være med til at forme fremtiden – udfordre den, forbedre den og forandre den.

Over de næste fem dage, vil vi dykke endnu dybere ned i, hvordan vi kan bruge Roskilde Festivals initiativer og fællesskabsdannelse, til at sikre et endnu bedre, mere bæredygtigt og kreativt liv for alle.

Vil du deltage i én mange initiativer? Så besøg Roskilde Festivals hjemmeside her: http://www.roskilde-festival.dk/arts-events