DE UNGE KANDIDATER VOL. 2


Til november er der kommunalvalg. Derfor kickstarter ALTIVISTEN nu dækningen af kommunalvalget ved at sætte fokus på de unge kandidater. Det gør vi fordi de unge ofte er underrepræsenterede ved både folketings- og kommunalvalg, og sjældent får tilstrækkelig mediedækning til at trænge igennem. I hvert afsnit af denne serie, taler vi med to unge kandidater fra forskellige partier og byer i Danmark.


af Matthew Daniali

I denne uge bringer vi anden del af serien om de unge kommunalpolitikere, hvor vi skal høre om 22-årige Laura Rosenvinge fra Socialdemokratiet i København og 22-årige Martin Væver fra Liberal Alliance i Herning.

/ HVAD FIK JER TIL AT GÅ IND I POLITIK?

Laura:

Jeg gik ind i politik, fordi jeg på første hånd har oplevet, hvordan mennesker falder ud af fællesskabet. Specielt da jeg gik i folkeskole i Husum, så jeg hvordan nogle unge gav op, fordi de ikke havde forældre, der kunne være der for dem. Jeg har set hvordan mennesker giver op, fordi de ikke kan få et sted at bo. Ikke mindst unge mennesker, der ikke passer ind, og derfor giver op på at være en del af fællesskab på grund af deres seksualitet eller racer.

Martin:

Jeg startede i en ung alder at gå op i politik, da jeg allerede fra 11 års alderen blev medlem af VU. Jeg valgte senere at skifte til Liberal Alliance, da jeg manglede liberal politik i Venstre. Jeg var glad for, at der var nogen som tog kampen op omkring personlig og økonomisk frihed. Noget af det der gjorde, at jeg blev liberal var, at jeg følte, at staten tog for mange valg for mig som person. Staten var i mine øjne en mor, som konstant ville fortælle mig, hvordan jeg skulle leve mit liv, og hvordan mine penge skulle administreres. Det fik mig til at blive liberal!

/ HVORFOR STILLER I OP TIL KOMMUNALVALGET?

Laura:

Jeg stiller op af samme årsag som ligger til grunde for mit politiske engagement. Forskellen er bare, at hvis jeg bliver valgt til kommunalvalget, kan jeg gøre en direkte politisk forskel for de mennesker, der fik mig til at stille op. Jeg tror på, at jeg vil være en god repræsentant – ikke kun for de der bliver tabt af fællesskabet, men egentlig også for resten. Jeg kender København, jeg er født og opvokset her, og jeg tror derfor, at jeg vil være en rigtig god repræsentant for københavnerne. Derudover mener jeg, at det jeg er en kvinde også er vigtigt. Ikke fordi mit køn som sådan gør mig mere kompetent end andre køn, men fordi jeg gerne vil være med til at vise, at kvinderne også kan gør en forskel i kommunalpolitik. Der findes allerede seje kvinder, men de er desværre for få – specielt de unge.

Martin:

Jeg stiller op til kommunalvalget, da jeg føler, at det er et godt sted at tage kampen op. Specielt i min hjemby, Herning, hvor man i de seneste år har set en skævvridning i forhold til kernevelfærd. Jeg føler også, at man som kommunalpolitiker kommer virkelig tæt på de reelle problemstillinger som f.eks. hvad pengene skal bruges til; skal man investere i prestigeprojekter eller skal man fokusere på de vigtigere ting?

/ HVAD ER JERES MÆRKESAGER TIL KOMMUNALVALGET?

Laura:

Jeg stiller op til kommunalvalget, fordi jeg er klar til kamp for alt det, der betyder noget for københavnerne: Blandede bydele, stærke fællesskaber og en tryg hverdag.

I folkeskolen var jeg Laura fra haveforeningen. Men jeg var altså venner med Ida henne fra blokken.  Det møde mellem mennesker er med til at bryde barrierer og fjerne fordomme. Derfor er jeg klar til kamp for et stærkt velfærdssamfund. Det er forudsætningen for at bryde den sociale arv og give alle en fair chance – uanset hvem du er.

Martin:

En af mine klare mærkesager er at sætte spotlys på nogle af de investeringer Herning Kommune har lavet. Det at man kan bruge 150 millioner på en udvidelse af Messecenteret, men ikke kan finde penge til de 71 pensionister som mangler et plejehjem, virker for mig grotesk. Samtidig kan man arrangere det ene event efter det andet, som f.eks. VM i ishockey og derefter bruge 61 millioner på at renovere et stadion til begivenheden. Det virker til at nogle af de byrådspolitikere, der sidder i kommunen, har glemt at pengene er borgernes. Derfor mener jeg også at flere penge skal tilbage til Hernings borger i form af skattelettelser. Så kort sagt: Fokus på kernevelfærd, og så respekt for borgernes penge.

/ TROR I, AT DER ER STOR FORSKEL PÅ AT STILLE OP I EN STORBY, OG I EN MINDRE BY?

Laura:

Jeg tror, at der en kæmpe forskel. I en storby kræver det første og fremmest mange flere personlige stemmer. Det tror jeg ikke nødvendigvis betyder, at man kæmpere hårdere, men kampen skal oftest tages på flere niveauer. Man er nødt til at se virkeligheden i øjnene i en storby og kommer ud til flest muligt for at få nok stemmer, samtidig med at du forbliver lokale og lytter til mennesker med noget på hjertet. At skulle præstere at få et højere stemmeantal gør en stor forskel.

Men jeg tror også der kan være ligheder. Jeg tror man kan være lige så lokalefunderet i en bydel i København, som man kan være i en mindre by.

Martin:

Der er kæmpe forskel på f.eks. Herning og København. Vi kæmper en kamp hver dag, for at holde unge mennesker i byen, og for at få dem til at slå sig ned i Herning. Det er noget af det der er vigtigst i forhold til kommunalpolitik i en ”mindre” by som Herning. Specielt det med at skabe jobs til unge mennesker, er virkelig noget en ”mindre” by skal have fokus på. Du skal selvfølgelig ikke have ligeså mange stemmer i en by som Herning, som du f.eks. skal have i København, men ansvaret er lige så stort. Samtidig tror jeg, at den her rolle som ”mindre” by skaber en lyst til at skabe løsninger, noget man måske glemmer i større byer, hvor man fokuserer mere på deres image. Herning skal aldrig blive kulturhovedstad i mine øjne, det er simpelthen respektløst overfor borgernes penge.

/ HVOR FINDER I JERES POLITISKE INSPIRATION OG INDIGNATION?

Laura:

Hos de mennesker der fik mig til at stille op – de unge.

Martin:

Hos venstrefløjen. De giver mig benzin på bålet hver dag.

/ HVORFOR ER DET VIGTIGT MED UNGE KANDIDATER TIL KOMMUNALVALGET?

Laura:

Jeg tror det er sindssyg vigtigt med unge, specielt i en by som København, da en kæmpe del af Københavnerne selv er unge studerende. At være ung gør, at man har en større indignation for at finde en løsning på ungdomsboligerne, fordi du selv ved hvor forfærdeligt boligmarkedet kan være. At være ung gør, at du ved hvordan det er at gå på en af kommunens folkeskoler i samtiden og kan finde inspiration i de mennesker de har mødt på vejen. At være ung må dog aldrig stå alene, det vigtigste må altid være at de brænder for at gøre en forskel på tværs af alle aldre i din by. Din alder skal ikke afgøre om du er kvalificeret til at blive valgt, præcis ligesom dit køn. Det der afgøre det er, om du brænder for din by.

Martin:

Det er utrolig vigtigt at vi får unge mennesker ind i kommunalpolitik og specielt i byråd rundt omkring i landet, da vi har brug for nye hoveder. Vi har brug for unge kandidater, som tør at tage tyren ved hornene og sige deres mening. Du kender måske meget til, hvad der lige netop gør, at dine venner flytter fra byen, og hvorfor de ikke synes, at din by er interessant nok. Specielt studieforhold er noget af det unge lokale kandidater kan være med til at påvirke. Jeg har personligt brugt al min tid på skoler i Herning, så her kan jeg måske bidrage med noget til debatten. Udover ovennævnte, så er der brug for færre levebrødspolitikere, og flere som brænder for det, grundet deres principper og idéer.


Laura Rosenvinge er 22 år, og kandidat for Socialdemokratiet i København. Martin Væver er også 22 år, og kandidat for Liberal Alliance i Herning. Følg med næste gang, hvor vi tager en snak med andre unge kandidater.