,

Udvid din horisont med sociale medier

 


Næsten alle danskere bruger sociale medier som Facebook dagligt. De sociale medier bliver beskyldt for at gøre os dumme, have en hård tone og for at sprede falske nyheder. Men det er ærgerligt, for vores brug af sociale medier behøver ikke at gå på kompromis med det gode liv. Måske kan sociale medier ligefrem styrke demokratiet, hvis vi bruger medierne på en konstruktiv og mere bevidst måde.


af Rikke Uhre Andersen

Prøv at scrolle ned gennem dit facebook-feed. Oplever du generelt, at du bliver præsenteret for nyheder og historier, der bekræfter dit verdensbillede eller er der også holdninger imellem, som du er uenig i?

Måske er det svært for dig at se om du bliver præsenteret for en bred vifte af holdninger. Men sociale medier bliver ofte skældt ud for at skabe ’ekkokamre’ eller ’filterbobler’, som betyder, at vi primært bliver præsenteret for nyheder, som stemmer overens med det, vi mener i forvejen – i stedet for at få udfordret vores holdninger.

Demokratisk – i teorien

I teorien burde der være en del demokratiske fordele ved sociale medier – altså at de ville kunne være en fordel for den gode offentlige debat, som Jakob Linaa Jensen skriver, der har forsket i Facebook som politisk offentlighed og som har skrevet en tekst om emnet med samme navn.

Principielt er sociale medier åbne for alle, der er ingen begrænsninger i forhold til plads og du kan kommunikere forskudt af tid. Sociale medier afhjælper også de traditionelle uligheder, der tidligere har været i adgangen til medierne og den politiske dagsorden, i forhold til uddannelse, klasse og social position.

Alt i alt er sociale medier altså optimale til at skabe en god debat, hvor alle kan komme til orde og holdninger kan diskuteres.

Algoritmer bærer en del af skylden

Men i virkeligheden har sociale medier ulemper, som delvist kan skyldes algoritmer. De gør, at du ser mere af det, som du klikker på og liker. På den måde bliver du primært præsenteret for indhold, der stemmer overens med dine egne holdninger. Det kan være med til at skabe en polariseret verden. Men det er svært at sige noget endegyldigt om effekten af ekkokamre på sociale medier, som denne artikel påpeger.

En amerikansk undersøgelse af Bakshy, Messing og Adamic fra 2015 har undersøgt diversiteten i de nyheder og holdninger, som amerikanere udsættes for på Facebook. Undersøgelsen viste, at selvom algoritmer har noget at sige, betyder vores egne valg i forhold til vores netværk og venner på Facebook mere for, hvor forskellige holdninger vi bliver præsenteret for. Hør mere om undersøgelsen i denne podcast aflyttet på Radio24syv fra 3. marts 2017 her (ca. 15 min. inde).

Medier vil sprænge boblen

Selvom ovenstående undersøgelse viser, at vi som brugere selv til dels er skyld i ekkokamrene på Facebook, forsøger flere medier at få os ud af ekkokamrene. Det skriver Mandag Morgen om i artiklen: ”Medie vil sparke døren ind til læsernes ekkokamre

Et af medierne er det digitale medie Buzzfeed News, der forsøger sig med initiativet de kalder: ”Outside Your Bubble”. Ved mediets mest læste artikler, vil man fremover kunne se en boks, hvor der er links til hvad andre skriver og mener om artiklens emne på blogs og sociale medier.

Også Facebook, hvis algoritmer er en del af problemet i forhold til ekkokamre, vil forsøge at præsentere brugerne for flere forskellige holdninger.

Gør noget selv

Med større fokus på at undgå ekkokamre fra nogle af de store spillere, er der måske banet vej for, at der sker en forandring. Men der er også meget, du selv kan gøre for at sprænge filterboblen, som ekkokamre også kaldes.

Vincent F. Hendricks, der har forsket i boblestudier, kommer med nogle gode råd i en særdeles læseværdig artikel om emnet i Berlingske. Det handler om, at du skal ”teste dit argument”, dvs. tænke før du liker og dele opslag med omtanke. Læs mere om det her.

Helt generelt handler det om, at du bør tænke dig mere om, når du bliver præsenteret for et bestemt verdenssyn på sociale medier. Du kan spørge dig selv, om der findes andre meninger om emnet og forsøge at sætte dig ind i dem med et åbent sind. At sige til dig selv at du ønsker at forstå, hvorfor nogle mennesker har en helt anden holdning end dig. Du vil nok blive overrasket over, at der faktisk også er gode argumenter for at mene det modsatte.

Du kan også begynde at følge personer, der mener noget andet end dig eller følge med i debatter på politiske sider, hvor forskellige holdninger bliver luftet.

Få også inspiration omkring temaet ”How to pop our filter bubbles” gennem ni forskellige TED-talks på omkring 10 minutter hver. Se dem her.


Rikke Uhre Andersen er journalist og blogger. Denne artikel er anden del i en serie om sociale medier. Næste gang kan du læse om, hvordan man kan spotte falske nyheder og handle i forhold til såkaldte “fake news”.