TAG DEL I INTEGRATIONEN

Hvordan udvikler vi demokratiet

Vi er i en tid, hvor integrationsudfordringerne kun bliver større i takt med at flere og flere er på flugt i verden. Men er det kun politikernes ansvar? De fleste af os er enige om, at vi gerne vil have en god integration, så alle bliver en del af fællesskaberne. Er vi for passive? Burde vi selv gøre mere i civilsamfundet? Er det egentligt vores ansvar at sørge for, at mennesker som kommer til Danmark, bliver en del af samfundet og fællesskaberne?

Vi har et ansvar

Vores samfund står overfor nogle store udfordringer, når vi taler integration. Den største af disse udfordringer er i mine øjne egentligt ikke, at folk på flugt kommer til Danmark. Den største udfordring er derimod, at vi som medborgere ikke handler nok. Mange kan være enige om, at det ikke er fedt, at folk er på flugt, og at vores integration ikke har fungeret optimalt. Men hvorfor er det, at vi så ikke selv gør mere ved det, som medborgere, der hvor vi nu kan? I mine øjne, så ligger det største ansvar ikke hos politikerne, eller hos folk som flygter hertil – men hos os borgere. Det er vores ansvar at tage værdigt imod folk, der flygter fra krig og ødelæggelse. Det er vores ansvar at handle på, at nogle mennesker aldrig er blevet en del af samfundet. Det er vores ansvar at vise, at de fleste af os synes, at situationen er forfærdelig!

Grib din egen magt til at handle

Mange af os er skræmte. Vi er skræmte af de problemer, som vi står overfor i vores samfund. Vi har mistet modet og troen på, at vi rent faktisk selv kan løse mange af de integrationsproblemer, der er i vores samfund. Jeg tror bare, at vi glemmer, hvor meget vi egentligt selv kan gøre i civilsamfundet, hvis vi tager vores autoritet og kreativitet til os. Se på Venligboerne. De gør en forskel overalt i landet, og for den sags skyld også alle de andre mange organisationer, såsom Røde Kors. Disse organisationer kunne ikke gøre en forskel uden alle de frivillige, der hver især gør en kæmpe forskel!

Vi bliver nødt til at gøre endnu mere, endnu flere af os, hvis vi for alvor vil rykke på integrationsområdet. Vi kan gøre en meget større forskel, end vi egentligt tror. Det kræver dog, at det kommer fra os selv.

Det kræver, at vi kommer ud af vores hjem og møder de mennesker, som ikke er en del af fællesskaberne og samfundet. Lad os nu gøre det. Om det er, at hjælpe til i en organisation, som arbejder med integration og hjælp til flygtninge, om det er at blive ”flygtningeven” gennem Dansk Flygtningehjælp, eller om det er at tage initiativ til et socialt arrangement som folkekøkkener, så gør det en kæmpe forskel.

Lad os vise, at vi kan være med til at løse integrationsproblemerne. Lad os vise, at vi har meget mere i os. Vi er som medborgere den bedste løsning på integrationsproblemerne, og jeg tror på, at vi hver især kan gøre meget mere, end vi tror.