TAG AFFÆRE SELV

altivisten-facebook
Det er ikke kun store dele af verdens bomuldsproduktion der er uholdbar i længden. Også læder og pelsproduktion har negative konsekvenser for vores miljø. I dette indlæg viser model og butiksejer Anna Hoffmann Kierkegaard, hvordan hun selv har taget affære, i en verden hvor der er meget mere på spil, end blot den nyeste kollektion

 

Modeugen. Det hedonistiske lynnedslag der rammer København hvert halve år, er over os, med blitz, champagne og klapsalver backstage når showet er lykkeligt overstået. Intensiteten er høj og det lader til, at alt er på spil når modellerne bevæger sig ned af catwalken, iført hvad designere og modehuse har arbejdet uendelig hårdt på at kreere. Som model deltager jeg selv i shows som disse og jeg ved hvor let det er at lade sig forføre af forestillingen.

Problemet er bare, at der er meget mere på spil, end selve showet. Hvad der reelt står på spil, er langt mere essentielt end hvem der står bag denne sæsons fashion sketch og hvordan den blev realiseret. Hele fast fashion kulturen spytter tøj ud i et tempo vores klode ikke kan holde til, lavet under omstændigheder vi ikke kan være bekendt.

Pels og læders belastning på miljøet

Du kender måske allerede til kødindustriens miljøbelastning. Dette også er gældende for de husdyr der bliver brugt til produktionen af læder og pelse. Garvning af læder og pelse ligger ifølge Scientific American på en femte plads over giftige forureningsproblemer, to pladser højere ligger pesticider, der bliver sprøjtet på dyrenes foder.

Pels er uundgåeligt under den danske modeuge hvilket vi til dels kan takke Kopenhagen Fur for, Danmarks 47. største virksomhed. At de mest prominente poster i dansk modeindustri proklamerer at være fortalere for dansk bæredygtig mode, samtidig er fortalere for den danske pelsindustri, er bemærkelsesværdigt. I en artikel opstiller CEO for CPHFW, Camilla Frank, en guide til ’hvordan du kan se rig ud på to budgetter’, og foreslår således, at man kan købe ”finsk vaskebjørn” (opdrættet mårhund). Artiklens formål om at se rig ud, kan svagt oversættes til, at ville præsentere sig bedst muligt gennem ens påklædning. Hvis det er et mål man gerne vil nå med mindst mulig negativ indvirken på miljøet, så er nyindkøbt pels langt fra det rette valg.

I følge det økologiske råd, er mink de mest forurenende husdyr. En årstæve udskiller 5,07 kg/N pr år og med en produktion på 17,8 millioner mink i Danmark, er det ikke småting. Danske svinefarmere er desuden forundret over hvor meget fosfor pelsdyravlerne har fået lov til at udlede efter 2025. Her er altså ikke tale om en bæredygtig og naturlig industri og det er helt uden at nævne velfærdsproblematikkerne.

I følge Kopenhagen Fur bruges 100 % af minken, hvilket med garanti skaber en CO2 reduktion da minkenes fedt blandt andet omdannes til biodiesel. De glemmer blot at nævne hvor meget foder, blandt andet kværnede burhøns der bliver brugt pr mink, hvilket kunne gå direkte i biodiesel. Resten af kroppen bliver fx brugt til gødning så vi kan gøde konventionelle varer og foder resulterende i overgødskning, døde vandmiljøer og ødelæggelse af ozonlagene. Ellers bliver de brugt til varme, hvor en minks krop har samme værdi som, hold nu fast, træflis.

At tage affære selv

Som både forbruger, intern i branchen og borger har jeg spurgt mig selv: hvad kan jeg gøre? For det første, har jeg altid taget afstand til pels både privat og professionelt. Men jeg synes, at det har været utrolig svært, at være en bevidst forbruger og købe bæredygtigt tøj der er ordentligt produceret, uden at gå for meget på kompromis med min egen stil. Selv ved at købe fra grønne kollektioner som H&Ms consciousness collection, har vi stadig ingen garanti for fair trade og støtter desuden virksomheder der i langt størstedelen af deres produktion kører fast fashion uden omtanke for miljøet. Efter et fejlslagent forsøg med udelukkende at købe tøj i genbrugsbutikker, startede jeg mit firma Lendemain Organic. Lendemain Organic er en web butik, hvor man kan købe tøj, sko og tasker der alt sammen er produceret af bæredygtige materialer, under ordentlige omstændigheder og uden animalske produkter. Der er store miljømæssige problemer både i læder og pels industrien og man behøver ikke at være veganer eller vegetar for at anderkende de dyrevelfærdsmæssige problemstillinger i industrien. At åbne Lendemain Organic er for mig et mikro skridt i en stor industri, men i den rigtige retning. Vi har brug for gennemsigtighed og alternativer i dansk mode. Med nye alternativer som udgangspunk kan vi dels kritisere normen samtidig med at bevæge os væk fra den.

Showet er på igen i år og selvom tæppet aldrig rigtig går ned i den evige fashion forestilling, er det kun en forestilling. vad der er virkeligt er den måde vi behandler andre på, mennesker og dyr og hvordan vi efterlader vores planet til fremtidige generationer