Tænd for øjenkontakten

red

I serien “Små svar på STORE spørgsmål” undersøger ALTIVISTEN, hvordan små handlinger kan føre til mere bæredygtighed, gode liv og et sundere demokrati. Teksterne i denne serie er ofte skønprosa – og til tider poetiske i deres udtryk. I denne omgang fortæller Janne Winther Jørgensen, der er statskundskabsstuderende i Århus, om at skabe øjenkontakt, og hvordan det kan bidrage til det gode liv – måske endda i sidste ende skabe et bedre samfund.

Kontakter tænder lys, så vi kan se. ØJENKONTAKT – en kontakt vi bør trykke på, tænde lys og se med.

Følgende tekst handler om noget så simpelt som øjenkontakt.  Min egen erfaring siger mig, at dette fænomen på ingen måde er ligegyldigt i skabelsen af det gode liv. I særdeleshed ser jeg øjenkontakt som en løsning på den polarisering, som nok længe (hvis ikke altid), har eksisteret blandt mennesker i deres samfund, men som synes utrolig tydelig i vores tid. En polarisering, der virker svær at få bugt med.

Nedbryde fordomme

Ikke desto mindre er det at skabe øjenkontakt en hurtig handling, enhver kan praktisere i sin hverdag. Dermed ikke sagt, at det er en triviel handling. At se ind i øjnene på et andet mennesket kan føre til en direkte indsigt; pludselig ser man faktisk dette menneske, man ser ikke bare igennem det; man ser ind i det. Øjenkontakt kan i forlængelse heraf skabe opmærksomhed; den kan få os til at få øje på fordomme og snæversynethed. Øjenkontakt kan starte samtaler, danne relationer og styrke vores samfunds fælles kerne.

Det synes at være et faktum, at vores samfund udvikler sig i retning af større diversitet. Det gælder for kulturer, trosretninger, udseende, livsstil og noget så simpelt som madvaner. Alle disse emner omtales i medierne, og resultatet heraf er, at denne diversitet skaber splid og ikke mindst fordomme. Fordomme er et slags filter; en bestemt type brille, som vi ser verden igennem. Lige så vel som nogle briller giver et bedre, skarpere og klarere syn, så kan andre briller give et dårligere, mere sløret og grynet syn. Ligesom fordomme kan komme til os, kan de også forsvinde igen. Fordomme er nemlig lettest at holde fast i, når vi ikke omgås eller kender til andre mennesker, end dem, der ligner os selv: Vores adfærd er i høj grad kilden til vores fordomme. Det er her, øjenkontakt kommer ind i billedet. Det er her øjenkontakten bliver en øjenåbner – et mere klart syn. En vej til forståelse.

Med øjenkontakt kommer forståelse

Øjenkontakt er ofte den korteste vej til forståelse mellem mennesker. Øjenkontakt er noget vi søger, når vi ønsker at komme tæt på andre mennesker. Af den grund kan øjenkontakt også være utrolig intim og næsten for heftig en oplevelse – man kan let komme til at føle sig blufærdig.

Som så meget andet er øjenkontakt heldigvis noget, som man bliver bedre til ved at øve sig. Øjenkontakt med personer, som umiddelbart forekommer forskellige fra en selv, kan føre til indsigt i menneskers liv og indsigt i årsagerne til deres fremtoning. For det meste fører øjenkontakten forståelse med sig. Og vi har brug for forståelse. I mødet mellem forskellige kulturer, religioner, livsstile, madvaner og mennesker er forståelse det, der forhindrer angst, frygt og livsstyrende fordomme.

For nogle lyder det måske naivt, at vi kan skabe et bedre liv, og i sidste ende et bedre samfund, ved at have mere øjenkontakt i vores liv – men ikke desto mindre tror jeg, at det faktisk er tilfældet. Prøv det selv. Prøv, næste gang du handler ind, at skabe øjenkontakt med personen på den anden side af den skranke, som du betjenes ved. Det kan hurtigt udvikle sig, hvis du er bevidst om muligheden for øjenkontakt; du kan hurtigt se en forandring i dit møde med andre mennesker. Prøv at skabe øjenkontakt med din lærer, dine elever, dine kolleger, dine venner, mennesker du ikke kender – måske opnår du pludselig et dybere kendskab til dem. Det gode samfund skabes af gode relationer mellem mennesker. Og gode relationer mellem mennesker kan i høj grad skabes på baggrund af øjenkontakt.  

Et sprog uden ord

I sidste ende er øjenkontakten en naturlig del af menneskets liv; øjenkontakt er det, der får os til at forelske os, får os til at grine, smile – øjenkontakt giver os den særlige evne at kommunikere helt uden ord. Øjenkontakt er i sidste ende nok et udtryk for nysgerrighed; et ønske om at kende til det andet menneske vi møder, en interesse i dette menneskes verden. Øjenkontakt er derved ofte den korteste vej mellem to mennesker. For at komme tættere på hinanden må vi tænde for kontakten – og se hinanden i øjnene – hvor end vi mødes.

Tænd for øjenkontakten.

Det er måske et ganske lille svar, men det henvender sig til et virkelig stort spørgsmål.