Spørg dit barn til råds

red

Man siger, at hos børn og fulde mennesker skal sandheden findes. I denne tekst har Julie Herdal Molbech, der er konsulent for HumanFirst, snakket med et barn om fritid og det gode liv. Læs med når det undersøges, hvad der er af gode idéer til et mere balanceret familieliv, hvor tiden til arbejde og børn genovervejes.

Ville er seks år bor på Vesterbro sammen med sin mor, Natalia, sin mor Kathrine, og lillebror Theo på snart tre år. Ville går i skole, men han kan allerbedst lide at lege, tegne og holde fri med sin familie. Natalia og Kathrine vil også gerne have mere tid med Ville og Theo. Vi voksne vil i det hele taget gerne have mere tid sammen med vores børn, og svaret kunne være mindre arbejde og mindre forbrug. Det giver mere tid.

Hverdagen er den helt store udfordring for mange børnefamilier. Vi ræser rundt og prøver at arbejde et bestemt antal timer. Og døjer med dårlig samvittighed over for vores børn, som er dem, vi allerhelst vil gøre glade. Vi vil gerne have anseelse, indflydelse, være med – men kan samtidig godt se, at vi ofte går fra dem, der betyder allermest for os. Og som vi allerhelst vil have tid til.

– Hverdagen er mandag, tirsdag, onsdag, torsdag, fredag. Og der går jeg i skole og laver lektier, siger Ville.

Børn har ofte åbenlyse løsninger

Behøver vi at stå med valget mellem arbejde og børn? Egentlig ikke. Hvis vi justerer på kravene fra samfundets side, så der for eksempel ikke var et bestemt antal timer knyttet til en bestemt titel eller funktion i en organisation – det kunne være et anliggende mellem den ansatte og hans kolleger og leder – kunne vi skrue ned for indsatsen i de perioder af vores liv, hvor vi har behov for at bruge tiden anderledes. Og skrue op, når vi er unge og har brug for at få erfaringer – eller når vi senere har masser af erfaringer at dele ud af.

Børn gemmer ofte på ofte på åbenlyse løsninger, hvor vi voksne er blændet af både konkrete og forestillede forventninger fra omgivelserne. Mens det store samfundsanliggende om at fjerne begrebet ’arbejdstid’ er et billede på en fremtid, som vi endnu ikke er nået til, kan vi alle sammen prøve at se på de muligheder, vi hver især har lige nu. Og hvem er bedre at spørge end børnene selv.

– Det bedste i hverdagen er, når jeg har legeaftaler. I morgen skal jeg lege med Mattæus fra min børnehave. Det bedste er, når det er lørdag. For der har vi masser af tid, siger Ville.

Gør fredagen til en lørdag

Vi kunne samtidig komme overflødigt forbrug som følge af stress til livs. Hvis vi rent faktisk har tid at bruge med hinanden, falder behovet for at købe os til afslapning via ture til legetøjsbutikker, slikposer og endeløse børnefilm på Netflix. Vi kan flytte fokus, fordi vi har tid og overskud til at nå at tænke os om. Og vi imødekommer børnenes allerstørste behov.

– Jeg synes, at man skulle gøre fredagen til en lørdag, for dér er det allerhyggeligst at være barn. Der kan man holde fri og lege, siger Ville.