,

SPIS INSEKTER – DEL 1

 


I de næste par uger vil ALTIVISTEN, sammen med det grønne startup Dare to Eat, udforske insekter og fordelene ved at spise dem. Dare to Eat har denne første omgang udviklet en madplan til Patricia fra ALTIVISTENs redaktion, hvor hun vil spise insekter i alle måltider, en hel uge. På den måde kan vi alle blive klogere på konkrete handlingsmuligheder for at få en mere bæredygtig kost, og samtidig nyde godt af den gode næring og smag som insekter tilbyder.


af Jessica Buhl og Malena Sigurgeirsdottir

Spiselige insekter er ikke bare en døgnflue. Det er en fødevaregruppe med over 1.900 identificerede arter der kan indtages af mennesker, og er en madkultur, som er blevet praktiseret i årtusinder. Det estimeres, at der i dag er 2 milliarder mennesker verden over — særligt i Asien, Afrika og Latinamerika — som nyder godt af de forskellige kryb og kravl. Herhjemme har vi traditionelt ikke været lige så vilde med biller på bordet, men der er mange, mange grunde til at vi skal overveje at blive det.

Den ultimative ‘superfood’

Spiselige insekter slår stort set alle andre såkaldte superfoods når det kommer til næringsværdi. Insekter er fyldt med protein og indeholder alle de ni essentielle aminosyrer, som man ikke kan få fra planter. Ligesom fisk, indeholder insekter omega-3 og omega-6, som er vigtige fedtstoffer for at udvikle hjernen. Derudover er insekter rige på livsnødvendige mineraler og vitaminer som bl.a. B12, jern, calcium og zink. Og sidst men ikke mindst, får man også en masse fibre fra insekter. Insekter giver os altså på én gang al den næring, som vi ellers må hente fra kød, fisk og rugbrød.

Spiselige insekter kommer i alle mulige farver og størrelser, og deres eksplosive ernæringsprofil gør dem rige på smag. Insekter repræsenterer en fødevaregruppe med et stort og uudforsket gastronomisk potentiale – for eksempel smager Buffalo-orme meget som peanuts, og duften af stegte fårekyllinger minder, tro det eller ej, om popcorn.

En bedre udnyttelse af naturressourcer

I forhold til den voksende fødevarekrise og ubæredygtige produktionsmetode af kvæg og grise, tilbyder spiselige insekter en bæredygtig løsning. At producere et kilo kød fra kvæg udleder 100 gange mere CO2, og bruger op til 20.000 liter mere vand end den samme mængde mad fra insekter gør. Derudover udnytter insekter vores naturressourcer bedre, da de bruger 12 gange mindre foder end kvæg til at producere den samme mængde protein. Insekter er derved bedre for miljøet, dels fordi de udleder langt mindre CO2, men også fordi de bruger mindre vand, land og foder til produktion.

Insekter sikrer global fødevaresikkerhed

I mange lande spiller insekter en vigtig rolle i forhold til fødevaresikkerhed og fattigdomsbekæmpelse. I store dele af Asien, Afrika og Latinamerika lever mennesker på landet af at høste vilde insekter. Insekterne høstes til egen konsum og salg, hvilket giver mange mennesker adgang til god næring og en ekstra indkomst. Insekter er ernæringsmæssigt essentielle, da mange mennesker med lav indkomst er i underskud af protein, jern og zink, som netop insekter indeholder meget af. Derudover giver en ekstra indtjening fra salg af insekter adgang til transport og skolegang i nogle områder. I et globalt perspektiv kan vi producere mere mad til en voksende befolkning, og bruge færre ressourcer og derved skåne vores miljø – det skaber en større, global fødevaresikkerhed.

Bille-entusiasterne bag Dare to Eat

Dare to Eat er stiftet af to kvinder, Jessica Buhl-Nielsen og Malena Sigurgeirsdottir i efteråret 2016. Malena har gennem de sidste fem år forsket i spiselige insekter i Danmark og udlandet og er en ægte insekt-entusiast. Jessica er en passioneret grøn og social iværksætter med international arbejdserfaring fra både FN og ngo’er. Malena og Jessica mødtes over en larve-risotto og en flaske hvidvin hjemme hos Malena, som lagde alle de gode argumenter på bordet. Vi blev hurtigt enige om, at spiselige insekter repræsenterer en konkret løsning på et massivt globalt problem, men at de skal præsenteres på en appellerende og lækker måde, hvis det nogensinde skal blive populært. Vi teamede derfor op med Maria Green, som delte vores bille-entusiasme, og som er den kreative hjerne bag brandet.
Vores mission er at bringe nye vidder ind i det vestlige køkken ved at introducere lækre og appellerende produkter med spiselige insekter, så vi kan få en mere bæredygtig madkultur. Insekter er nemlig en næringsrig, overraskende smagfuld og bæredygtig proteinkilde.

 

Patricias madplan – dag 1

Morgenmad: Müsli med melorme, græsk yoghurt og æblestykker

Fremgangsmetode: lav en hjemmelavet müsli tilsat buffalo-orme (havregryn, nødder, kerner af eget valg og orme blandes på en pande, tilsæt honning og vand og rist det hele sammen), put på din yoghurt, og bland lidt friske æbler i. Alternativt, rist ormene i lidt honning på en pande og tilsæt din morgenmüsli.

Frokost: Grønkålssalat med sprøde fårekyllinger og wasabi dressing

Fremgangsmetode: Snit grønkål og gulerødder. Steg 50 gram fårekyllinger i lidt olivenolie og havsalt og tilsæt dem til salaten sammen med en håndful granatæbler. Dressing: bland saft af en ½ citron, 1 spsk flydende honning, 1 dl olivenolie, 1-2 spsk wasabi paste.

Middag: Buffalo-orme falafel

Fremgangsmetode: bland 1 æg, 1 dåse kikærter, 100 gram buffalo orme mel, et stort bundt persille, havremel og krydderi fx paprika. Steg i rigeligt olie. Spis med lune pitabrød og grøn salat.