,

SPIS DIT UKRUDT


Træt af at ukrudt? Så spis det! I denne video slippes børnenes nysgerrighed endnu en gang løs. Elever fra Vallekilde Højskole har produceret denne inspirerende video, der viser os, at vi kan gå en tur og spise lidt ukrudt i naturen. Det er en måde, hvorpå man kan spise bæredygtigt og komme tættere på den mad, man spiser. Se bare nedenunder.

1. Find dit ukrudt

Om du bor på landet eller i en storby er ukrudt til at finde alle vegne. Ukrudt behøver ikke at være til besvær, men kan findes i skove, parker og haver og kan erstatte ingredienser, du ellers ville have brugt penge på i supermarkedet.  Spiseligt ukrudt er blandt andet fuglegræs, strandvejbred, mælkebøtter, skvalderkål, hvidtjørn, brændenælde, Sankt Hans urt og røllike. Inspiration og flere opskrifter er kun en googlesøgning væk.

 

2. Forvandl det til lækker mad

Følg disse opskrifter, find på din egen eller erstat ingredienser fra andre opskrifter med dit nyplukkede ukrudt.

Opskrifter af naturkok Sander Blohm. Læs mere om naturkokken her.

 

Ingredienser

Ukrudt-omelet med jordskokker og hasselnødder (6 personer):

  • 4 løg
  • 0,25 l. fløde
  • 12 æg
  • Salt og peber
  • Olivenolie
  • 1 citron
  • Brændenælder
  • Skvalderkål
  • 5 jordskokker
  1. Rens og riv dine jordskokker og pres ca. en halv citron over.
  2. Hak løg og brun dem af på panden med smør.
  3. Tilsæt skvalderkål og brændenælder og lad det simre et par minutter.
  4. Pisk et æg med salt, peber og en smule fløde og tilsæt ukrudt og løg fra panden.
  5. Steg det på panden som små omeletter.
  6. Top omeletten med de revne jordskokker og ristede hasselnødder.

Æblesuppe med hjemmelavet müsli (6 personer):

  • 50 g. hasselnødder
  • 200 g. sukker
  • 500 gram havregryn
  • 50 g. smør
  • 50 g. rosiner
  • 50 g. græskarkerner
  • 7-10 æbler
  1. Riv æbler og put dem i en gryde med ca. en liter vand.
  2. Tilsæt 100 gram sukker og lad det simre i ca. 15 minutter.
  3. På en pande smeltes 100 gram sukker først og havregryn, græskarkerner og rosiner tilsættes efterfølgende.
  4. Blandingen ristes og tages derefter af varmen.
  5. Æblesuppen serveres med den lune og crunchy müsli på toppen.

 

3. Spis det med nogen du holder af

Server det for venner og familie og hyg jer med maden. Gør en tur ud af det og tag dine børn, din kæreste eller en ven under armen.

 

Tre handlinger:

  • Jeg vil gerne spise mere ukrudt til hverdag
  • Jeg vil gerne plukke mere af min mad selv
  • Jeg vil gerne spise mere bæredygtigt

Produceret af:

Sidse Petersen, Maria Fernanda, Nina Jønler og Asta Piilgaard.