Skulle det være en kødfri shawarma?

green

Vores kødforbrug har store konsekvenser for både miljøets tilstand, dyrenes levevilkår og vores egen sundhed. Med andre ord: Vi må gøre noget! Mohammad Sabah Ahmad, der er indehaver af Gourmet Shawarma i spisehuset Aarhus Street Food, har valgt at indføre en månedlig kødfri dag i sin stand. Altivisten har interviewet Mohammad for at høre om tankerne bag.

Hvorfor mener du, at en kødfri dag er en god ide?

Mindre kødforbrug har en afgørende betydning for både vores sundhed, miljøet, klima og for dyrevelfærden. Vi bruger rigtig mange ressourcer hver dag på at producere kød; dem kan vi spare på ved, blandt andet, at skære ned på vores kødforbrug. Man kunne også tage mange andre initiativer i forhold til mere bæredygtige spisevaner, men det er her, jeg kan bidrage med min forretning. Derudover viser mange studier, at vores overforbrug af kød kan være skadeligt for vores sundhed. Der er derfor mange grunde til at sænke vores kødforbrug, og kødfri dage kan være en sjov måde at gøre det på.

Hvad fik dig til at overføre ideen om kødfri dag til din stand ved Aarhus Street Food?
Selvom mit hovedprodukt er kød, er jeg meget bevidst om netop den indflydelse, som kød har på vores miljø og sundhed – det betyder meget for mig. Derfor fik jeg ideen til at indføre en kødfri dag i min stand, hvor jeg i stedet promoverer salg af rullefalafel, falafel med kål og bulgursalat. Samtidig er det også for at give veganere og vegetarer en øjenåbner og vise, at selvom mit hovedprodukt er kød, så har jeg også plads og mad til dem, som mindst er lige så lækkert og smagfuldt.

Har du haft nogle udfordringer i forbindelse med gennemførelsen af ideen?

Min bekymring er først og fremmest gået på, om jeg tabte kunder ved ikke at servere hovedproduktet. Der har været et par stykker, som blev sure over, at jeg ikke havde kød – dog har der været langt flest positive meldinger blandt folk. Derudover har markedsføringen for en kødfri dag i standen også været en udfordring. Det er svært at nå ud til mange af dem, der er en del af målgruppen.

Hvordan har du håndteret udfordringerne?

Det er første gang, jeg har forsøgt mig med dette initiativ. Næste gang jeg skal gøre det, tror jeg, at jeg vil bruge nogle flere platforme for markedsføring. Med hensyn til de utilfredse kunder forsøgte jeg at forklare dem om grunden til initiativet; at sundhed, miljø og dyrevelfærd også betyder noget – men det virkede de ligeglade med. Så måske skal jeg have nogle eksperter på området til at dele ud af deres erfaringer næste gang.

Håber du på at inspirere andre til at gøre noget lignende – og hvis ja, hvem så?

Jeg håber, at alle danskere vil blive inspireret af det. Vi står over for nogle seriøse problemstillinger, når det handler om miljø og sundhed. Jeg er klar over, at den gennemsnitlige dansker, eller rettere verdensborger, har det bedst med et måltid, der indeholder kød – men mange glemmer desværre, hvor vigtigt det er at variere deres kost. Når det samtidig hjælper på både tilstanden vedrørende miljøet og dyrene, så burde det være en selvfølge, at man forsøgte sig med kødfri dage bare en gang imellem. Personligt har jeg indført en kødfri dag hjemme hos mig selv. Nu har jeg også afprøvet det i min stand, og jeg er ikke bange for at gøre kødfri dag til en fast tradition. Dog starter jeg stille ud med én gang om måneden, og når jeg kan mærke, at det begynder at give økonomisk mening for min forretning, så bliver det en gang om ugen. Det er jo ingen hemmelighed, at salget desværre den ene dag, hvor vi holdt kødfri dag, var langt mindre end gennemsnittet – og med udgifter til personale kan det hurtig blive dyrt. Men jeg er ikke bange for at eksperimentere, og heldigvis har jeg en sund forretning, som godt kan tåle enkelte dage, der giver et underskud. Det kræver lidt mod, men jeg håber, at flere restauranter i Aarhus og resten af Danmark tager initiativ til at indføre en ugentlig kødfri dag. Jeg tror, at hvis vi er mange, der gør det, kan det blive til en kæmpe succes.