,

DEN STORE SKRALDEFEST

Gør som eleverne på Vallekilde Højskole i Hørve og vær med til at mindste madspild. Alt du skal bruge er 10 kg kartofler, en rest røget laks, et stykke spegepølse og større mængde lettere tørt rugbrød. Dette lyder umiddelbart som et kedeligt kig i køleskabet, men er i virkeligheden madrester, som endte med at blive et festmåltid. Følgende artikel er en guide til, hvordan du selv kan være med til at forstærke fælleskabet og mindske madspild i dit lokalområde. 

1. Indsaml mad i dit lokalområde – Lokalbefolkningen, gårdbutikker og supermarkeder 

Det første, man skal bruge for at afholde en skraldemiddag, er mad. Vi tog rundt til lokalbefolkningen, lokale gårdbutikker og supermarkeder, og indsamlede den mad, de alligevel ville have smidt ud. Det endte med at blive til rigtig meget mad. Fra et lokalt kartoffelvaskeri fik vi doneret 2 ton kartofler, der blev betragtet som affald, men som egentlig ikke fejlede noget. Fra supermarkeder fik vi doneret mere end 30 poser rugbrød, som havde endt som skrald, hvis vi ikke havde taget imod det. De lokale beboere var også hjælpsomme, og donerede en hel del mad som f.eks. røget laks, æbler, trøffelolie såvel som ukrudt fra haven, hvilket alt sammen endte med at blive brugt i festmåltidet.

2. Inviter til skraldemiddag

Det næste vi gjorde var at invitere alle dem, der havde doneret mad til et festmåltid på vores højskole. Vi var rundt og banke på døre og oplevede, at det var godt at møde folk personligt og snakke med dem om deres forhold til madspild. Dem vi snakkede med virkede enormt begejstrede og engagerede for projektet, hvilket bekræftede vores påstand om, at de lokale rigtig gerne ville hjælpe og stå sammen om det her problem, men at det kan være svært at vide hvordan, og hvad man lige skal gøre. Opbakningen gav os drivkraft og gåpåmod til at forsætte med projektet.

3. Sammensæt din menu af indsamlede råvarer 

Da vi havde indsamlet maden fra lokalområdet sammensatte vi menuen for middagen med hjælp fra Mette Thy, som til dagligt underviser i bæredygtig madlavning på Vallekilde Højskole. En rest spegepølse endte som smagsgiver i en chili con kylling, lakseresten og en dåse kippers blev brugt i en velsmagende fiskesymfoni med rygeostecreme og rugbrødsresterne blev brugt til bunde i rugbrødslagkager som dessert.

4. Spis med dine naboer og styrk fællesskab 

Selve middagen gik forrygende og folk i byen blev overraskede over at se, hvor meget af den mad de egentlig ville have smidt ud, som var blevet til delikate retter og en overvældende buffet. Desuden oplevede vi, at det fælles fokus på madspild og beboernes aktive del i projektet var med til at styrke fællesskabet og skabe en sammenhængningskraft i lokalområdet om et konkret problem. Det endte med at blive en super hyggelig aften, og vi kunne mærke at folk gik hjem med følelsen af, at det er meget lettere at handle på et problem, end man lige går og tror.

Filmen er produceret af: Malte Fals, Amanda Seeberg, Siff Bak, Emma Ethelberg