,

SKAB HÅB MED VERDENSMÅL

Kan verden blive et bedre sted i løbet af de næste femten år? Med eskalerende klimaforandringer og en forværret flygtningesituation, forstår jeg dig, hvis du svarer nej, men heldigvis er det ikke sandheden. Med Verdensmålene har vi fået et værktøj, der kan rette op på det ødelagte system, der udgør verden, som vi kender den i dag.

I morges fik jeg en sms fra en veninde:  “Når du falder over en optimistisk artikel eller video, som kan få folk til at tro på menneskeheden igen, har jeg virkelig brug for at vise den til min roomie. Jeg har meget svært ved, at få ham overbevist om, at ikke alle mennesker er vildt egoistiske, og at vi har mulighed for at gøre en forskel.”
Jeg svarede hende:

“Fortæl ham om FN’s Verdensmål, og de mange fremskridt verden allerede har opnået. Jeg er sikker på, det kan overbevise ham – uanset hvor pessimistisk han er.”

Et værktøj for en bedre verden

I mine øjne er Verdensmålene et konkret værktøj for verdenen – og for dig og for mig – til at gøre hvad vi kan, for at verden bliver bedre – men kun hver tredje europæer har hørt om Verdensmålene, og de fleste af dem ved ikke, hvad de dækker over.

Forklaring følger. I september 2015 vedtog 193 af verdens ledere 17 Verdensmål for bæredygtig udvikling. Inden da, var civilsamfundet og borgere verden over blevet spurgt om, hvad de synes, de fælles mål skulle være. Tilsammen udgør målene nu en plan, som har potentialet til at gøre os til den første generation, der udrydder ekstrem fattigdom, bekæmper global ulighed og stopper klimaforandringer inden år 2030. Målene er ikke bare et FN-dokument. Som enkeltpersoner kan vi handle helt konkret på mange af målene, og det internationale samfund kan i fællesskab sikre, at vi når dem alle.

Vi er allerede kommet lang vej

Synes du, det lyder for godt til at være sandt? Det er det ikke. Nogle af tingene har verden faktisk allerede rykket på. De bæredygtige verdensmål er nemlig ikke de første mål, verden har sat for at sikre en positiv udvikling for kloden og de mennesker, der bor på den. I 2000 vedtog verdens ledere 8 mål, vi skulle nå inden 2015, og vi nåede rigtig langt med mange af dem. Blandt andet blev andelen af mennesker der lever ekstrem fattigdom mere end halveret i forhold til 1990, og lige mange drenge og piger starter nu i grundskole. De nye bæredygtige verdensmål er endnu bedre. De understreger, at alle i verden, og ikke kun nogle få, skal påtage sig et ansvar, og problemerne ikke bare skal reduceres, men løses for altid.

Fortæl om målene, fortæl om håbet

Nu tænker du måske, hvordan når vi så alle målene denne gang? Først og fremmest fortæller vi andre om målene. Hvis Verdensmålene skal virke, kan tingene ikke fortsætte, som de har gjort indtil nu. Hver tredje europæer opfatter klimaforandringer som et af de meste alvorlige problemer i verden, men kun 19% opfatter sig selv som ansvarlig for at tackle dem. Ved at fortælle alle om Verdensmålene, kan vi øge befolkningens engagement og tro på, at de kan skabe forandring.

Alle skal kende målene. Både verdens ledere, regeringer, forretningsfolk, investorer, civilsamfundet og borgere. Fortæl, at der er håb for, at verden kan blive meget bedre, end den er nu. Fortæl, at vi mennesker selv har skabt de strukturer, der skaber global uretfærdighed, og at vi derfor også kan ændre dem igen. Fortæl, at det er naivt at tro andet.