ØKOLOGI – HVAD MENER BIRKEMOSEGAARD?

Vi ved, at økologi er godt for os selv, miljøet og klimaet, men hvorfor gør vi så ikke noget mere ved det? En hverdag på den biodynamiske og økologiske gård er hverdagen fyldt med dyrkning af jorden, fodring af dyr og høst af alle de økologiske grønsager, som spirer og vokser sig store på markerne. Medarbejderne på gården nyder at gå og arbejde i naturen, med naturen. Ifølge Martin Mo Kvéderis, der er landbrugsmedarbejder på gården, får medarbejderne et helt specielt forhold til dyrene og afgrøderne på gården. For eksempel går de op og ned af de samme køer i cirka 15 år før, de slagter dyrene, hvilket gør der skabes et gensidigt bånd. På Birkemosegaard udfører de velfærdsslagtning dvs. de selv afliver dyrerne, hvorefter de sendes til en nærliggende slagter, så der udledes mindst muligt CO2. Denne indstilling til bæredygtighed går igen overalt på gården. Det brød, de fodrer køerne med, er restbrød fra en bager i København, og gården har selvfølgelig både en masse solceller og sin helt egen Vestas vindmølle.

Derudover laver Birkemosegaard en masse projekter med kendte restauranter såsom NOMA, hvor gården lærer kokkene og eleverne om økologiske råvarer. Faktisk har gården lige fået lavet sit eget køkken/restaurant, så folk udefra kan komme og lære om alle de lækre, økologiske råvarer. Martin Mo Kvéderis mener, at den danske madkultur blev ødelagt efter 50’erne, da danskerne ikke længere i så høj grad interesserede sig for, hvor deres madvarer kom fra og mere om pris samt tilgængelighed. Derfor synes Martin, at det er vigtigt, at danskerne kommer ud og oplever den ægte, danske, økologiske natur. Klap en økologisk, dansk ko, smag på økologisk, dansk grønkål og duft til en mark fri for RoundUp. Når man har oplevet det økologiske landbrug og set en ko, der har fået lov til at være på græs, så har man ikke lyst til at vende tilbage til en discount-bøf fra Polen!