,

Naturist i storbyen

Blufærdighedsbølgen skyller ind over Danmarks storbyer som en tsunami. Er vi nået til et punkt, hvor det er tid til at se skaderne an og begynde at reparere vores over-censurerede samfund?


Jeg har det ikke anderledes end alle andre unge i Kbh. Jeg har bare et mere naturligt forhold til min egen krop – og alle andres for den sags skyld.

Naturligheden i os selv og andre er lige så relevant for vores tema som selv den smukkeste hortensiabusk. En skov, en strand, en bakkedal; de bliver alle sammen nævnt i de store danske nationalsange. Som samfund er vi gode til at sætte pris på vores natur og har altid været det. Et bryst, en armhule, en storetå; de bliver derimod ikke fremhævet i vores sange eller andre steder i vores kulturarv, selvom de er lige så smukke, naturlige og lige så meget en del af det danske folk – bogstaveligt talt. Vi havde en kort periode, hvor der var en dejlig kultur for frisind i Danmark; nemlig 70’erne!
Men hvor er det frisind blevet af? Er det forsvundet? Eller ligger det stadig, lige under overfladen, i det danske samfund?
Den problemstilling har vi, på Altivisten, besluttet os for at undersøge nærmere. Derfor har vi taget fat i en ung naturist fra København, som er vant til at blotte sig foran fremmede mennesker på stranden, når den danske hedebølge rammer.

Frederikke er 18 år gammel og går i gymnasiet. Udefra ligner hun en helt almindelig ung voksen, som bare prøver at finde sin plads og vej i livet – og hvis man spørger hende selv, så er det lige præcis også det, hun er. Måske lige på nær at hun har et lidt mere naturligt forhold til sin egen krop og nøgenhed generelt. Hun er nemlig naturist. At være ung naturist i København er meget normalt. Jeg har det ikke anderledes end alle andre unge i Kbh, jeg har bare et mere naturligt forhold til min egen krop – og alle andres for den sags skyld.” siger Frederikke.

Først skal vi måske lige gøre helt klart, hvad det vil sige at være naturist. En naturist er en, som selv vælger at være nøgen, når det føles naturligt. Altså på stranden eller i parker om sommeren, derhjemme eller hvor end det ellers kan føles rart og normalt at smide tøjet uden at krænke andre mennesker. Naturister dyrker altså det naturlige ved at være nøgen.

 

Nu skal man ligne hende den anden fra 9., der bruger al sin fritid i fitnessdk og photoshopper sine billeder på Instagram.

Naturligheden i København har, i de seneste 10-15 år, lidt under en præstationskultur i forhold til krop og udseende. Likes på facebook og instagram definerer, hvor godt man ser ud. For 10 år siden skulle man ligne en topmodel som Naomi Campbell, nu skal man ligne hende den anden fra 9., der bruger al sin fritid i fitnessdk og photoshopper sine billeder på Instagram. Pludselig er det en i samme postnummer, der er idealet, og så ender vi der, hvor det er svært bare at bade sammen siger ungdomsforsker Søren Østergaard (fra Politiken).  Undersøgelser viser, at det altså er blevet sværere for især unge mennesker at være tilfredse med deres egen krop. Et eksempel på dette er en undersøgelse, der blev foretaget af Center for Ungdomskultur i 2015. 1.300 unge mellem 13 og 16 år blev spurgt, om de synes, det er flovt at bade sammen med andre. Mere end halvdelen kunne nikke genkendende til en følelse af skam og forkerthed i forbindelse med at gå i bad med andre mennesker. Til sammenligning tænkte kun 3 ud af 10 sådan i 2010 (fra Dansk skoleidræet). “Der er en meget større blufærdighed. 4 ud af 10 piger synes, de vejer for meget – selv om det objektivt kun gælder 1 ud af 10.” uddyber Søren Østergaard (fra Politiken).

Det kan dog være, at vi kommer til at se en modsatrettet tendens i fremtiden. Der er i hvert fald også en trend, der påpeger naturligheden i os. #nomakeup og #nofilter er begge blevet meget populære hashtags. Hvis du søger på #nomakeup på Twitter, kommer der hundredevis af tweets frem med skønne kvinder, der har ‘turde’ at vise sig selv, som de er. Der er endda nogle fitness modeller, der er begyndt at lægge billeder ud af sig selv, når de står i afslappet tilstand kontra, når de “flekser” deres muskler, hvor man virkelig kan se den store forskel. Der bliver også delt billeder af unge kvinder med strækmærker eller andre helt naturlige ting, der er blevet gjort fejlagtige i vores samfund, for at vise hvor normalt det er. Det er vigtigt at vise, men det bliver stadig ikke vist nok. Ifølge Frederikke så harhele verden, ikke kun Danmark, et helt forskruet billede af kroppen. Om hvad der er smukt, og hvad der ikke er det. Helt absurde træningsprogrammer og diæter bliver lifligt delt. Børn helt ned til præ-teenagealderen bliver påvirket i stor grad af dette, hvilket kan (og vil på længere sigt) ende med at ødelægge deres syn på dem selv. Drop photoshop og filtre og vis hvad en rigtig og sund krop er.”

 

“Det har givet mig en frihed som barn og ung teenager til at være rolig ved mig selv.”

Frederikke på 18 år mener, at det at være naturist har givet hende en masse positive erfaringer og indsigter i livet. “Gennem tiden har det været en mulighed for mig, for at finde ud af hvem jeg er; finde ud af hvordan jeg ser ud, hvordan andre ser ud, og at det er helt okay at se anderledes ud. Det har givet mig en frihed som barn og ung teenager til at være rolig ved mig selv.” siger Frederikke om det at dyrke naturligheden.

Selv hvis Danmark ikke er klar til at smide tøjet med Frederikke, så er der en del nysgerrighed, omkring måden hun lever sit liv på. Hun har medvirket i indslag både for Go’ Morgen Danmark og TV 2 Echo, hvor hun har delt lidt om det at være naturist. Der er altså et “demand” efter at udforske den naturlige og ikke-seksualiserede nøgenhed.

Man kan se indslagene fra TV2 Echo, som foregår i Frederikkes sommerhus i en naturist camp, på TV2 Play og på TV2 Echos facebookside her.

Vi spurgte Frederikke, om den reaktion hun har fået, siden hun stod frem så offentligt som værende naturist: “Jeg har kun fået positiv feedback fra både mine venner/familie men også fra helt fremmede. Flere skrev til mig og fortalte om, hvordan de selv havde haft svært ved deres kroppe og faktisk gerne ville prøve det at være naturist. Så det var jeg meget positivt overrasket over.”

 

“Kroppen er smuk og burde ikke gemmes væk.”

Andre steder i medierne er der også blevet diskuteret blufærdighed og kropsforskrækkelse. Et eksempel er en video lavet af Hella Joof, som man kan finde inde på undervisningsministeriets facebookside. Hun taler i videoen om dansk frisind, og hvordan vi er begyndt “at skære lidt skiver af den”. Hun mener, at vi skal lære at være nøgne igen. Ifølge Hella Joof bliver vi “sundere mennesker, vi får en sundere seksualitet og et sundere kærlighedsliv, hvis vi er nøgne og frie.”

Om censur og den stigende kropsforskrækkelse i Danmark siger Frederikke, at “det er meget forskelligt, hvilke holdninger folk har til nøgenhed, og hvad de kan ”tåle”. I min verden burde der ikke være censur nogen steder. Menneskekroppen er naturlig og burde ikke dækkes mere til, end den allerede bliver i forvejen. Vi er blevet meget kropsforskrækkede, hvilket er ærgerligt. Kroppen er smuk og burde ikke gemmes væk.”

Hvis en ung kvinde som Frederikke kan tale så åbent og uforstyrret om den nøgne krop og tale så positivt om hendes liv som naturist, burde vi andre så ikke også kunne tage del i debatten? Måske er det nok, for nu, bare at tage emnet op.

Måske er vi endda mere klar til at hoppe med på naturist-trenden, end vi tror – eller måske kan vi nemt blive det. Det er for eksempel en start at prøve det af derhjemme. Skru helt op for din varmer og smid bh’en der evigt strammer. Smid resten og se om det er noget for dig. Nogle mennesker sover nøgne, nogle mennesker soler sig nøgne, nogle mennesker sover over sig, nøgne, og nogle mennesker falder i søvn på stranden og vågner med forbrændte baller, nøgne. Er forskellen, i sidste ende, virkelig så stor? Tag det med ro og spring ud i det. Sæt din krop fri, hvis og når det føles naturligt.

Hvis vi ønsker for vores børn, at de skal kunne hvile i sig selv og i deres kroppe, er det så ikke på tide, at vi sætter et eksempel for dem?


Skrevet af Nicole Kalinna