,

DEN MAGISKE FØLELSE AF FÆLLESSKAB

ALTIVISTEN er taget på Roskilde Festival 2017 for at finde inspiration til, hvordan vi kan leve et kreativt, sundt og dejligt liv. Roskilde Festival er netop gode til at udfordre og understøtte organisationer, virksomheder og borgere til at afprøve nye idéer, der styrker fællesskabet og skaber et bæredygtigt samfund. I år sætter festivalen fokus på social- og miljømæssig bæredygtighed med afsæt i kulturel lighed.

af Sara, Thilde og Nikolaj 

I regnen fredag nat under den sorte himmel stimlede festivalgængerne sammen foran Orange Scene. Den tunge bas pulserede, mens sangerne fra STAKA lagde ud med et spændingsdannende flydekor, der fik publikums hår på armene til at rejse sig. De kraftige vibrationer fra bassen gik gennem jorden, og musikken flyttede sig fra det surrealistiske, til genkendelige harmonier og videre gennem overraskende og forundrende samples fra alle verdens kontinenter. Luftrummet over scenen var blevet lukket ned til fordel for de vanvittige visuals og understøttede en oplevelse, hvor tid og rum stod stille, og alle hengav sig til den fælles musiske og visuelle magtdemonstration.

Den Sorte Skole på Orange Scene, Roskilde 2017

Den Sorte Skole har spillet seks gange før på festivalen, men det var første gang, at duoen spillede den største scene op – og til det havde de komponeret en helt eksklusiv koncertoplevelse. Koncerten var en fejring af det skæve, det sindssyge, det smukke og det brutale og var en rejse ind i en magisk parallelverden med korsang, beats og robotter. Med sig på Orange Scene havde Den Sorte Skole musikere fra lande som Island, Tyrkiet, Italien, Egypten, Østrig, Colombia, Danmark og Indonesien. Det var blandt andet det islandske kor STAKA, der fyldte luftrummet, hjernen og hjertet hos de mange fremmødte med sang. Samhørigheden og hengivenheden til musikken og kunsten smittede af fra scenen både fra duoen bag pultene og fra koret. Men var det udelukkende smukt og rørende for den tilhørende, eller kan dét at være en del af noget større end én selv i et kor bidrage til, at vi får et bedre liv? Hvad er det egentlig, at netop korsang kan?

Det spørgsmål har Stefán Arason, korleder af STAKA, et svar på.

“Når man står mange mennesker sammen og synger, så sker der noget i fællesskabet. Man mærker, at det hele bliver større end én selv, og man bliver løftet væk fra hverdagens stress og jag – op et sted der er magisk.”

Og magisk var det på Orange Scene fredag nat. Det kutteklædte kor STAKA hjalp tilhørerne med at blive løftet ud af hverdagen, ud af kulden og op et sted der var magisk. Bag fredagens optræden lå mange øvetimer: Den Sorte Skole har brugt siden november 2016 på at forberede sig, og koret har øvet i mange, mange timer. Stefán forklarer, at han kender mange, der, når de er stoppet med at synge i kor, kan mærke, at de har brug for at mødes med koret i hverdagen og øve igen. Som han understreger, bliver man simpelthen glad af at synge, og derfor kan det også mærkes, når man stopper med det.

“For mange er det et sted til at koble fra hverdagen og opleve noget andet. Det er ligesom at meditere eller at løbe en tur. Især hvis man arbejder med noget helt andet end med musik,” fortæller Stefán og giver et indblik i stemningen i koret STAKA som “sprudlende, fordi koret er en sammensætning af alle mulige slags forskellige mennesker: Nogle har familie, nogle er studerende, og så har de vidt forskellige uddannelser.”

Meditation, yoga og alle mulige former for mindfulness bliver i stigende grad dyrket i Danmark. Det kommer som en reaktion på, at tristhed, angst, følelsen af meningsløshed og ensomhed tynger mange borgere. I 2017 viser næsten hver 7. dansker tegn på stress, og flere og flere bliver ramt af følgesygdomme, samtidig med at et stigende antal føler sig ensomme. Det er selvom, at vi siden 60’erne kun er gået ned i arbejdstid, fået bedre levevilkår og muligheden for konstant at kommunikere med hinanden på sociale medier.

FÆLLESSKAB GENNEM FÆLLESSANG 

Når vi lukker os selv inde med smartphones og iPads, har det en effekt på udviklingen af vores empati og samvittighed, og mange føler samtidig et unødigt pres for ustandseligt at skulle frame deres liv i den digitale præstationsarena. Det er omgangen med andre mennesker, der gør os i stand til at være medfølende og sætte os i vores medmenneskers sted. Derfor har vi brug for at indgå i fællesskaber og ikke kun sidde alene med vores skærme. At synge i kor kan netop bidrage med dette, samtidig med at vi som individer får mulighed for at udfolde os kreativt.

“Man får et fællesskab ud af at synge i kor. Man behøver ikke at være mega social, fordi bare det, at man synger med andre mennesker, skaber en forbindelse med folk. Det er ligesom med morgensang: Du bagtaler ikke folk, du synger med,” påpeger Stefán og understreger dermed én af de ting, man får ud af at synge sammen med andre.

Et kor udgør altså et fællesskab med regler, relationer og et klart formål: Faktorer der netop er til stor gavn, hvis man er ramt af følgesygdomme fra stress som depression og angst. Samtidig giver et kor plads til, at den enkelte kan udtrykke sig musikalsk og kreativt og er på den måde positivt for den enkelte sanger, der involverer sig selv, sin stemme og sin krop i musikken.

“Jeg vil helt klart opfordre flere til at starte i kor. Man skal finde det kor, der synger den musik, du har lyst til at beskæftige sig med. Det med at trække vejret dybt og bruge sin krop til at synge. Det er fantastisk,” lyder opfordringen fra Stefán.

Det giver også selvtillid og en positiv mestringsoplevelse, når de mange øvetimer munder ud i en fællesskabsdemonstration til en koncert: I STAKA’s tilfælde på Orange Scene fredag nat med Den Sorte Skole foran tusindvis af festivalgængere, hvor de fulgte tilhørerne trygt gennem den to timer lange rejse med Den Sorte Skole og sendte dem videre ud i natten fra den magiske tranceoplevelse.