,

KOSTPYRAMIDEN GÆLDER OGSÅ DE SOCIALE MEDIER

 


Næsten alle danskere bruger sociale medier som Facebook i større eller mindre grad hver dag. Men desværre bliver de beskyldt for at gøre os dumme, have en hård tone og for at sprede falske nyheder. Det er ærgerligt, for vores brug af sociale medier behøver ikke at gå på kompromis med det gode liv. Måske kan sociale medier ligefrem styrke demokratiet, hvis vi bruger medierne på en konstruktiv og mere bevidst måde.  I dette afsnit kan du høre om, hvordan du kan ”spise” efter kostpyramiden på sociale medier.


Af Rikke Uhre Andersen

Måske kan du huske plakaten med kostpyramiden, der hang i hjemkundskabs-lokalet i folkeskolen. Den med et billede af kartofler, brød og mælk i bunden, som du skulle spise mest af det, og med frugt og grønt i midten og kød i toppen. Ligeledes kan du også betragte dit ”indtag” af sociale medier.

”Spis” mest fra bunden

Jeg stødte på kostpyramiden for sociale medier i dette indlæg af Trine-Maria Kristensen på POV International. for et års tid siden. Helt simpelt er den bygget op efter den klassiske kostpyramide med det, du skal bruge mest tid på, i bunden, og det, du skal bruge mindst tid på, i toppen.

Ifølge Trine-Maria Kristensen skal du bruge mest tid på at skrive private beskeder til dine venner, altså det der svarer til et gammeldags brev. Desuden skal du forsøge at kommentere mere end du liker. I samme omgang, mener hun, at du skal bruge din tid på at chatte personligt sammen med dine venner. Øverst i pyramiden ligger den åbne Facebook-debat. Altså der, hvor du kommenterer på opslag, fra folk, du ikke kender.

Pointen er altså, at du skal bruge mere tid på dine venner på Facebook og mindre tid på debat med folk, du ikke kender. Det skulle, ifølge forskning som Trine-Maria Kristensen refererer til, hjælpe os med at styrke vores psykiske velbefindende og mindske depression.

Er sociale medier dårlige for os?     

Det virker til, at vi har brug for en kostpyramide til at hjælpe os med at fremme det gode liv på sociale medier. Jeg støder ofte på artikler og undersøgelser, der fortæller, at sociale medier er skadelige for os på den ene eller anden måde.

En søgning på Google viser overskrifter, som handler om, at vi bliver afhængige af sociale medier, at de stjæler vores nærvær med dem vi er sammen med, at de gør os ensomme, at de gør os i dårligt humør, at de giver os lavt selvværd og jeg kunne blive ved.

Jeg kan godt forstå, at forskning og eksperter kan komme frem til de konklusioner. Men måske er det på tide, at vi også får øjnene op for de positive sider af sociale medier.

For mig er sociale medier perfekte til at holde venskaber ved lige med folk, som jeg ikke ses med til daglig. Jeg kan følge med i, hvad der sker i mine venners liv, når de slår opslag op om, at de er blevet gift eller skal have barn. Eller blot mindre opdateringer om, at de har nydt en god dag i solen. Hvis jeg ønsker at høre mere om, hvordan de har det er jeg kun et klik fra at skrive en besked til dem.

Fokus på det positive

Alle de ovenstående dårlige egenskaber ved sociale medier kan opvejes, hvis du ønsker det. Hvis du f.eks. vil undgå, at sociale medier stjæler dit nærvær, kan du bestemme dig for, at du sætter mobilen på lydløs og lægger den i tasken, når du er sammen med andre.

Hvis de sociale medier gør dig i dårligt humør og giver dig dårligt selvværd, så hold op med at følge de personer, som får dig til at føle sådan.

Hvis du vil undgå at de får dig til at føle dig ensom så kontakt personer, som du gerne vil snakke med oftere. Du kan måske endda aftale med personen over sociale medier, at I kan mødes til en kop kaffe. På den måde kan sociale medier i stedet få os til at finde sammen.

Sociale medier er det, vi selv gør dem til

Jeg kan komme med et eksempel fra mit eget liv. Jeg er blevet lidt bidt af at spille Pokémon Go, hvor jeg går rundt i Aarhus og jagter pokémons på mobilen. Her går jeg som regel bare for mig selv. Men da jeg har meldt mig ind i en gruppe på Facebook for pokémonjægere i Aarhus, valgte jeg at spørge medlemmerne, om nogle ville med på en tur en aften. På den måde har vi nu nogle aftener, her i vinteren og foråret, været på pokémontur i en lille flok rundt i Aarhus – og jeg har fået nogle nye venner.

Det blev en lang historie for at sige noget kort. Sociale medier er, hvad vi selv gør dem til. Om de er gode eller dårlige for os afhænger af, hvilke briller vi ser på dem med.

Vælger vi at fokusere på de dårlige ting, vil de fylde mest. Hvis vi i stedet begynder at fokusere på de muligheder som sociale medier har for at vi kan finde sammen med folk med samme interesse, og vi kan holde gamle venskaber ved lige, begynder sociale medier pludselig at bidrage til det gode liv i stedet for at fratage os det.

Kostpyramide som inspiration

Siden jeg læste om kostpyramiden har jeg forsøgt at leve efter ”kostrådene”. Altså at bruge mere tid på at skrive med mine rigtige venner, finde nye venner og bruge mindre tid på at indgå i diskussioner.

Ikke, at der ikke skal være plads til gode diskussioner på sociale medier, for det skal der helt bestemt. Det kan også være, at det faktisk er gennem en god diskussion, at du får din energi. Dan din egen kostpyramide på sociale medier, som passer til, hvad der giver dig et godt liv.

Pointen er, at sociale medier har et stort potentiale for, at vi kan holde forbindelsen til vores venner, møde nye venner og pleje vores interesser. Ifølge kostpyramiden er det en god idé at bruge mest af sin tid på de personer, som virkelig betyder noget for dig. Så det er et godt sted at begynde.


Rikke Uhre Andersen er journalist og blogger. Denne artikel er femte og sidste del i en serie om sociale medier. Se de andre afsnit på altivisten.dk.