HVILKET TØJ SPISER DIN HUD?

altivisten-facebook

 

Hvorfor ser vi ikke den samme udvikling i miljøvenlig mode, som vi ser i fx salget af økologiske fødevarer? Erhvervsdrivende Liselotte Østerby har et budskab: Du er hvad du spiser, og du er hvad du tager på!

 

Bortset fra råolie, er mode den mest forurenende industri i verden. Og når bare én T-shirt samtidig kræver omkring 1.400 liter vand at producere, så burde det jo være i alles interesse at gøre vores tøjproduktion mere bæredygtig.

Jeg tror, at der er flere grunde. En af grundene kan være, at tøjet ikke umiddelbart fortæller den samme historie om, hvordan det påvirker vores helbred. Mange er nemlig ikke klar over, at de udsætter deres krop for samme risiko, når de tager tøj på kroppen, som hvis de spiser fødevarer fyldt med kemi.

Tøjproducenter anvender ofte mange kemikalier i produktionen for at give tøjet farve, for at blege tøjet eller for at blødgøre det, så man mindsker brændbarheden, eller fjerne svedlugt. Vidste du, at der bruges et halvt til et helt kilo kemikalier til at producere en T-shirt? Og at disse restkemikalier, som overskudsfarve, formaldehyd eller optisk hvidt, stadig sidder i tøjet, når du køber det i butikken. Og værst er det, ifølge forbrugerrådet TÆNK, at disse restkemikalier kan give allergi, være hormonforstyrrende eller endog kræftfremkaldende.

 

Huden er kroppens største organ

Vidste du, at din hud er et absorberende organ? Målt pr. overfladeenhed, optager huden stort set lige så godt som tarmen, fortæller læge Claus Hancke, speciallæge i Almen Medicin, i en artikel til A.Vogel. Tænk blot på hvor fint nikotinen fra et lille 1×2 cm nikotinplaster optages igennem huden. Et ganske lille areal på kroppen.

 

Vi bør måske tænke mere over, at kemikalierne i vores cremer, makeup og i vores tøj, teoretisk set optages i kroppen, ligesom hvis vi spiste det. Vores bevidsthed om, hvad vi putter på kroppen, bør derfor være den samme, som den bevidsthed vi har, om det vi putter i munden. Vi er hvad vi spiser – og vi er hvad vi tager på.

Tøj er kommunikation

En anden grund til, at vi ikke ser samme udvikling indenfor miljøvenlig mode, tror jeg kan være, at vi helst ikke går på kompromis med designet. For mode er den måde vi udtrykker os på, det er det vi viser omverdenen – det er førstehåndsindtrykket, ens personlighed. Når du møder et menneske kan du ikke se, hvad de lige har puttet i maven til morgen. Du kan ikke se, hvor meget økologi de spiser, og hvor godt de passer på sig selv. Men du kan se tøjet, og det er vores mere eller mindre ubevidste signaler til hinanden, om vores historie og hvilken social ramme vi tilhører.

Derfor er tøj kommunikation og jeg håber derfor, at flere at de store tøjdesignere vil sætte den bæredygtige mode på dagsordenen. For det er dem, der er med til at forme det billede, som vi ønsker at skabe af os selv. De kan være med til at gøre det trendy at købe fair fashion. De kan være med til at designe tøj, der både er smukt OG bæredygtigt.

Flere brands giver allerede et rigtig godt bidrag, så jeg har udvalgt nogle af mine favoritter herunder:

Sneakers fra Veja

Jeg kan rigtig godt lide sneakers fra Veja. Alle er lavet af økologisk bomuld, fair-trade gummi, eller vegetabilsk garvet læder –og farvet med planteekstrakter. Fås både til kvinder, mænd og børn. 

Strik fra Stinne Gorell

Jeg har også lige købt et lækkert Boliviansk fair trade tørklæde fra Stinne Gorell i 100% rent Alpaca uld. For ligeså vigtigt som det er, at vi fokuserer på miljøvenlig mode, er det at vi husker fair trade. Fair lønninger og arbejdsvilkår, til de mennesker der producerer vores tøj, er ligeså vigtig for den globale bæredygtighed.

Tøf fra People Tree

Og sidst men ikke mindst, så er People Tree et seriøst bæredygtigt brand, med sans for både det design, økologi og fairtrade. Her har jeg købt mange lækre ting gennem årene, og de har mange smukke ting i deres 2017 forårskollektion. 

Hvilke trends er oppe lige nu

Mange forskere og virksomheder arbejder med at skabe naturlige tekstiler lavet af materialer som hamp, tang, ananas, bambus og endda Kombucha. Innovative materialer som ananas, er bl.a. med til at skabe nye spændende fake-læder materialer. Det er spændende og nyt.

Miljøbevidsthed påvirker modebilledet

Generelt kan man sige, at bevidstheden om bæredygtighed og miljø allerede påvirker moden uden, at vi lægger mærke til det. Fx har det længe været på mode med mere douche nedtonet farver, pudderfarvet eller et udefinerbart miks af fx grå/blå/lilla/brun. Det meget farveløse, gør det helt sikkert også nemmere for producenterne at indfarve tekstilerne med mere naturlige farver. Så lad os håbe at denne trend fortsætter.

Min krop skal kunne ånde

Samtidig tror jeg, at vi vil se en større efterspørgsel på naturlige materialer, der føles godt på kroppen. Når jeg mærker på et stykke tekstil, kan jeg altid hurtigt vurdere om dette er lavet af et kunstigt materiale eller noget mere naturligt, som min krop kan ånde i. 

Et fair fashion certifikat 

Det bedste ville naturligvis være, hvis vi kunne udvikle et globalt fair fashion certifikat. En både etisk og miljøvenlig mærkningsordning, som startede ved første skridt i produktionskæden, ved at give fx bomuldsproducenterne rating for deres produktion, og mineselskaberne en rating for deres udvinding af mineraler. Herefter rating på fabrikker, som eksempelvis producerer knapper, lynlåse og vævet tøjet. Når så tøjproducenterne køber deres tekstiler og materialer ind, så skulle denne rating følge med produktet. Hvis systuerne så ligeledes får en rating for deres produktion, så har vi til sidst en samlet rating, som forbrugeren skal kunne se på prismærket. Fremtiden? Ja – men ikke langt herfra tror jeg.

Hvad kan vi gøre lige nu og her

Det har selvfølgelig lange udsigter at lave et globalt certifikat. Til at starte med må vi selv forsøge at bringe mere bevidsthed ind i vores egne tøjkøb. Vi kan for det første forbruge mindre. Og når vi så endelig køber nyt, så være mere bevidste over vores valg. 

Vi kan også huske at vaske det nye tøj inden vi bruger det, så vi får skyllet de værste restkemikalier ud. Og samtidigt kan vi kigge efter mærker som Svanen, Blomsten, øko-mærket GOTS og Tiltro Til Tekstiler. Se en komplet guide her.