,

HUSK KÆRLIGHED I HVERDAGEN


I en verden med splittelse, misforståelse og had er det vigtigt at huske på og praktisere kærlighed. Det handler om at huske på – selv i en travl hverdag – at være der for andre, gøre noget for og anerkende dem. Rikke Uhre Andersen fortæller her om sine oplevelser med at lære om kærlighedens fem sprog, og hvordan du kan bruge kærlighedens fem sprog i hverdagen til at skabe bedre forhold til dem, du holder af.

 

Valentinsdag inviterede min kæreste mig til en tantra-aften, hvor vi skulle lære om kærlighedens fem sprog. 12 mennesker, både yngre og lidt ældre, var mødt op i Folkeoplysningens hus i Aarhus for ligesom os at blive klogere på at tale om kærlighed. Vores instruktør fra Natha Yogacenter guidede os gennem de fem kærlighedssprog:

Nærvær

Den første øvelse gik ud på, at vi skulle gå rundt mellem hinanden, kigge hinanden i øjnene et stykke tid og gå videre til den næste. Når vi kiggede hinanden i øjnene, handlede det om, at vi skulle være nærværende for hinanden. Det lød umiddelbart som en rimelig nem øvelse. Men af en eller anden grund var det meget grænseoverskridende, og jeg glemte næsten at trække vejret efter et par sekunder, fordi det føltes så ubehageligt.

Anerkendende ord

Den anden øvelse gik ud på at give ens partner komplimenter. Min kæreste begyndte først med at give mig komplimenter, hvorefter jeg gav ham nogle. Det var en dejlig oplevelse både at høre, hvad min kæreste værdsatte ved mig og at fortælle min kæreste, hvorfor jeg værdsatte ham. Det er helt klart en af de ting, vi glemmer i hverdagen. At sætte ord på, hvor meget vi værdsætter hinanden.

Tjenester

Det tredje kærlighedssprog, vi blev præsenteret for, handlede om at hjælpe hinanden. Her gik øvelsen ud på, at vi skulle spørge vores partner, hvad vi kunne hjælpe med, eller hvad personen havde brug for lige nu. Da det var begrænset, hvad vi kunne gøre for den anden lige det øjeblik, valgte de fleste at bede om en massage. Der var dog også et par, som valgte helt at forlade lokalet, mens vi andre fnisende gættede på, hvad der mon var blevet bedt om hos dem.

Berøring

I den fjerde øvelse, der handlede om at give og modtage kærlighed ved berøring, skulle vi lave en såkaldt ”englenes tunnel”. Her skulle vi stille os op på to rækker over for hinanden. Herefter skulle vi efter tur gå gennem tunnelen med lukkede øjne, mens de andre på holdet skulle røre og ae en. Umiddelbart var det slet ikke en øvelse, jeg havde lyst til, men heldigvis var det faktisk en rimelig rar oplevelse.

Gaver

Den sidste øvelse handlede om at give gaver. Her skulle alle kvinderne lukke øjnene, mens mændene hver fik en rose, som de skulle give til deres partner. Det var en meget fin gestus at slutte af med.

Efter et par timer var kurset færdigt, og min kæreste og jeg nogle redskaber rigere til at vise kærlighed – ikke kun over for hinanden, men også over for andre. For det er vigtigt at huske kærligheden i hverdagen.

Kærlighedens fem sprog stammer fra den amerikanske parterapeut Gary Chapman. De er et bud på, hvordan vi udtrykker vores kærlighed i forskellige sprog. Og ved at blive bevidste om vores egen og vores partners måde at modtage og give kærlighed på, kan vi få bedre og stærkere forhold. Hvis du vil vide mere om kærlighedens fem sprog, kan du læse ”Kærligheden 5 sprog” af Gary Chapman.

Du kan også finde dit primære kærlighedssprog med denne test.