HØRT: Fra zombiestemning til handling

Hvordan udvikler vi demokratiet

Denne artikel er anden del af trilogien, hvor organisationen HØRT deler deres tanker om det demokratiske potentiale, som de synes ligger i mødet mellem mennesker, der deler egne erfaringer. Hos HØRT sker dette altid i en sanselig og deltagerinvolverende ramme. Denne del tager afsæt i vores analoge fortælle- og dialogkoncept ‘DET MAN SIGER’, hvor publikum sammen skaber aftenen.

Et øvelokale for medborgerskab

Scenekonceptet  DET MAN SIGER er et af HØRTs bud på, hvordan man kan sammentænke borgernes sansning og dialog i håbet om at styrke medborgerskabet. Konceptet er et socialt øvelokale for medborgerskab. Et øvelokale, hvor ingen i bandet nødvendigvis kan mere end to akkorder, men er enige om at øve sig, fordi de vil noget – sammen. Medborgerskabet kan ikke tages for givet, men er en træningssag, som holdes ved lige gennem medborgerligt engagement – i modsætning til statsborgerskabet som vi tildeles ved fødslen.

Det man siger

HØRT skabte i sin tid konceptet som en reaktion på en stadig større polarisering i samfundet. Vi tror ikke på, at det demokratiske samfund blomstrer, når vi mødes i hver vores lille koloni med ligesindede, men derimod når vi insisterer på møder, hvor vi engagerer os i hinanden på tværs.

Konceptet er enkelt. Det handler om at øve sig i at mødes og agere sammen med fremmede. Det sker i en teatersal, hvor alle, der har lyst, må indtage scenen og fortælle en selvoplevet historie fra deres liv med afsæt i temaet – mens de andre lytter. Det vil altså sige, at det er publikum selv, der går på scenen og fortæller. Nogle historier er dybe, nogle er lette, og de må hver vare 5 minutter. En vært guider publikums møde med hinanden. Ved eksplicit at bede dem om at samskabe aftenen, lader vi resultatet være op til dem. Det er dem, der deler deres historier, deres ører og deres tid med hinanden.  Med andre ord – det er HØRT der skaber rammerne, men publikum donerer indholdet.

Hverdagen og kunsten mødes

Blandt de fortællelystne til den seneste DET MAN SIGER, hvor temaet var Ungdommen, fortalte Tine, hvordan ungdommen for hende sluttede brat, da hendes veninde mistede en arm og næsten også livet. Rikke fortalte om hendes første date, som hun ikke vidste var en date, og Simon fortalte om hans egen og vennernes fælles-Oasis-fanpsykose. Men hvordan skal det rykke på vores vaner at høre andres historier?

Rammen for konceptet er teaterrummet. Ikke fordi deltagerne skal præstere, men derimod fordi helt almindelige fortællinger fortjener højtidelige rammer for at træde ud af hverdagens form. Der sker en lille forvandling, når hverdagen træder ind i teatret, fordi vi tillader os selv at agere på nye måder, da vi ikke har de samme forventninger til os selv og andre i dette nye rum. Med andre ord får vores vaner et lille puf.

Historien som en demokratisk handling

En historie er et aftryk af et menneske, med alt hvad det indebærer. Med historierne som omdrejningspunkt bliver rummet demokratisk og tilgængeligt for alle, da alle har historier at fortælle. Denne aften handler ikke om den bedste historie, men om den oplevelse deltagerne har med hinanden – oplevelsen af fællesskab og generøsitet. HØRT ønsker med konceptet at give deltagerne en erfaring med, at det er givende at dele noget af sig selv. Hvis vi ikke har erfaringer med tillidsfulde fællesskaber, hvor vi alle må og kan spille med, kan demokrati og medborgerskab opleves som uopnåelige og ligegyldige begreber. Der er brug for aktion og ikke mindst interaktion, hvis vi ikke skal miste tilliden til, at vi sammen kan løfte verden.

Fra zombiestemning til handing

Med DET MAN SIGER ønsker HØRT, at der opstår nyt engagement og håb hos borgerne, når deres  virkeligheder får lov til at samskabe en ny virkelighed. En virkelighed hvor man pludselig oplever at føle sig tryg sammen med mennesker, man ikke kender, og hvor man får lyst til mere fællesskab, når man træder ud i hverdagen igen.

Den ‘DET MAN SIGER’, som der her refereres til, blev afviklet d. 9. november – dagen hvor Trump vandt valget i USA (og Sune vandt Den Store Bagedyst). En deltager skrev efterfølgende: ”Tak for i aftes. Det var en dejlig aften, og den kom på det rette tidspunkt. Da jeg kørte hjem, var jeg rystet ud af den zombiestemning, som det amerikanske valg havde forårsaget. I formår at skabe tryghed og eftertænksom fest.”

I handlemulighederne neden for har du, kære læser, brug for et par links. Det første er til deres podcast og deres event Vermouth & Venindehjerter.

I 3. del af trilogien deler vi vores tanker bag vores dialogværktøjer, som er bud på medborgerskabsspil, hvor alle kan spille med. Vil du spille med, når HØRT går på gaden med vores venindehjertefabrikken, så tjek eventen ud her.