Fakta – ikke fup

Hvordan udvikler vi demokratiet

Saglighed hører til god samtale- og diskussionsskik. Demokratiet beror på sådanne værdier med respekt for kendsgerninger og omhu for fakta. Men hvordan står det til i dag? Udtrykkes de værdier i den offentlige debat? Martin Schepelern, der er psykoterapeut, reflekterer i denne tekst over dette spørgsmål – og i følge ham har vi brug for en ‘reminder’ om, at demokratiet har brug for netop fakta. Ikke fup.  

 

Vi kender det nok alle sammen – eller jeg kender det i hvert fald fra mig selv. Vi bliver revet med i en diskussion, følelserne koger og pludselig glemmer vi at høre efter, hvad der bliver sagt. Nu handler det bare om at vinde. Vi forvrænger modpartens synspunkter og slår ned på ligegyldige detaljer. Samtalen er død. Vi lytter ikke længere til hinanden, fordi vi ikke længere stoler på hinanden.

Det forekommer mig desværre, at der normalvis ikke går længe, før man som offentlig politiker, eller som en del af apparatet bag kulisserne, bliver indfanget i en form for konkurrence. Det handler så at sige om at ”vinde” en offentlig debat eller meningsudveksling ved at nedgøre, latterliggøre eller vende en idé 180 grader i et retorisk kneb, sådan at ”modparten” står tilbage som en klovn. Personligt synes jeg hverken, at det er godt TV, oplysende, tankevækkende eller for den sags skyld god underholdning. Jeg tror egentlig heller ikke, at det rykker noget hos dem, som lytter med. Man sympatiserer højst med den part, man som udgangspunkt er mindst uenig med og affejer den anden part som useriøs og utroværdig. På en dårlig dag efterlader det mig modløs og opgivende. På en rigtig dårlig dag efterlader det mig med en grundfornemmelse, som jeg bedst kan beskrive som politikerlede.

 

En ny politisk kultur, samtale og debat

Vi har brug for en tilgang, hvor vi kan bibeholde ikke bare vores egen og modpartens åbenhed, men også åbenheden, interessen og nysgerrigheden hos dem, som lytter eller læser med. Derfor er det utrolig vigtigt, at vi både kender til – og holder os til – fakta, når vi er i dialog eller debat; skriftligt som mundtligt. Vi skal passe på med ikke at falde i en fælde, hvor vi over- eller underdriver, fordrejer eller manipulerer med oplysninger blot for at få ret eller vinde en diskussion på den korte bane. Min opfordring til jer alle er derfor: Undersøg nøje og med kritiske øjne, hvilke fakta der gør sig gældende, før du bruger dem som ”vægtstang” i en offentlig debat. Det gælder for den sags skyld også en intern debat på Facebook og lignende fora. Husk ligeledes åbent at afveje fordele og ulemper ligeligt, når du præsenterer et løsningsforslag.

 

Jeg tror oprigtigt på, at denne ret enkle anskuelse og fremfærd kan være med til at forandre den politiske kultur, samtale, debat og – ikke mindst – de politiske løsninger. Vælgerne orker ikke det andet mere – uanset politisk farve og udsyn. De vil i stedet – forhåbentligt – belønne dem, som gør noget nyt. Vi har som Altivister muligheden for at lede an og vise, at der er andre måder at tale sammen om problemerne. Det er nødvendigt, hvis vi skal finde frem til holdbare løsninger på de komplekse udfordringer, som vi står over for i Danmark og resten af verdenen.

Kan vi i Alternativet mon bevise, at samarbejde, at være reelt lyttende og at tage hinandens bekymringer og virkelige oplevelser alvorligt (på trods af uenigheder) er vejen frem? Eller er jeg måske lidt naiv?