, ,

Flere hadforbrydelser siden præsidentvalget

San Francisco har oplevet en eksplosiv stigning i hadforbrydelser siden præsidentvalget.
Byen bliver af mange opfattet som en af verdens mest progressive byer, der især har været kendt for at omfavne byens LGBT+ miljø. Der er imidlertid en bagside af medaljen, der i de seneste år er blevet mere tydelig, da der blandt andet har været en markant stigning i antallet af hadforbrydelser.


Af André Grendslev, Caroline Samuel Jeppesen, Mathilde Bruun og Nanna Niemann, elever på Krogerup Højskoles journalistlinje

Det er tidligt lørdag eftermiddag i San Francisco. Instrumentalrock spiller i baggrunden på caféen Wicked Grounds i skellet mellem kvartererne The Mission og South of Market.
To karseklippede damer står bag baren og snakker lavmælt. På væggen overfor baren hænger et stort udvalg af forskelligt sexlegetøj. I kontrast til de hvide vægge fanger en samling farverige reb øjet, der sammen med håndjern og sorte piske hænger på væggen.
Wicked Grounds er placeret i San Francisco’s LGBT+ læder-distrikt. Området er et samlingspunkt for LGBT-personer med interesse for kink, læder og lignende.

Ingen dans på roser

Wicked Grounds er ikke en hvilken som helst café. Den er et safe space for personer fra LGBT+- og kinkmiljøet i San Francisco. Her arbejder Johnny F. Gallagher, hvis halvlange sorte hår er samlet i en hestehale. Johnny er iført en t-shirt med et print med teksten “Did you mean they?”. T-shirten refererer til Johnnys foretrukne pronominer; Johnny identificerer sig nemlig hverken som mand eller kvinde og foretrækker derfor det kønsneutrale they, fremfor ‘han’ eller ‘hun’.

Livet som LGBT+-person i USA er ikke en dans på roser for tiden. Tværtimod. Den politiske stemning og retorik efter sidste præsidentvalg er ikke i LGBT+-miljøets favør, mener Johnny Gallagher:
”Efter valget følte en masse mennesker sig opildnet af retorikken fra højrefløjen og det sprog, der blev brugt. De tænkte: ’Jeg kan endelig sige de ting, jeg har følt højt, fordi nu råber denne sindssyge mand (Donald Trump, red.) det’. Men vi bliver nødt til at stå i vejen for den udvikling” understreger han.

Eksplosiv stigning i hadforbrydelser

En rapport fra det amerikanske justitsministerium viser, at antallet af alle typer hadforbrydelser i Californien er steget med 44 % fra årene 2014 til 2017, hvoraf afroamerikanere og homoseksuelle mænd har været de hyppigste udsatte. I 2017 blev der rapporteret 1.093 hadforbrydelser. Hændelser alene baseret på seksuel orientering steg fra 2016 til 2017 med 18,8 %.

”Der er en stigning i vold imod trans- og non-binære personer i hele USA, det er ikke kun i San Francisco. I store træk er der generel udvikling efter det sidste valg, ” siger Johnny Gallagher.
En mandlig gæst fra Wicked Grounds, der foretrækker at være anonym, kan bekræfte nogle af de tendenser, Johnny Gallagher nævner. Han fremhæver blandt andet de daglige konfrontationer på gaden, medlemmer af LGBT+-miljøet bliver mødt med.

Et par hundrede meter længere nede af gaden fra Wicked Grounds finder man forretningen Mr. S. Leather; en forretning, som sælger sexlegetøj og læderudstyr henvendt til mænd. Hver en tomme af butikshylderne er fyldt op med spejlglat sort læder-udstyr, der skinner i lyset fra butikkens lamper.

Bag kassen står Robert Shively; med stort gråt fuldskæg og iklædt sort lædervest ud over sin orange t-shirt. Han har arbejdet i butikken de seneste 14 år, og han genkender også mønsteret af stigende hadforbrydelser, som det fremgår af justitsministeriets rapport:

”Den nuværende amerikanske præsident har gjort det socialt acceptabelt at være racist, kvindehadsk, fremmedfjendsk, og vi kan mærke det. Jeg har boet her siden 1985. Der har altid været hadforbrydelser i The Castro (kendt homoseksuelt område i San Francisco, red.), men det føltes mere hemmeligt dengang. Nu er der en kultur omkring had og undertrykkelse.”

Dette har betydet, at man i dele af læder-miljøet har taget helt konkrete forholdsregler i brug for at færdes i dagligdagen:

”Vi er gået tilbage til at gå med advarselsfløjter; det har vi ikke gjort siden 80’erne.”
lyder det eftertænksomt fra Robert Shively, som trækker på skuldrene og kommer med et skævt smil, idet han husker en specifik hændelse fra en tidligere Gay Pride-parade med tusindvis af mennesker:

”En eller anden gut tænkte, at det ville være smart at chikanere homoseksuelle ved Gay Pride. Han kørte rundt i sin bil og råbte alt muligt ud af vinduet. Én af dem, han råbte af, havde en fløjte, pustede i den, og bilen kunne ikke bevæge sig ud af stedet. Der var så mange mennesker, der kom for at hjælpe, og omringede bilen. Det var fedt. Det var ligesom: Nej nej, ikke i min baghave skat, ikke her,” siger Robert Shively og knipser med fingrene i luften.

Ifølge Robert Shively er det en udfordring at skabe en modbevægelse til den voksende had-kultur, da markante stigninger i boligpriser i San Francisco har betydet, at LGBT+-miljøet har en udfordring i at samles og kæmpe imod:

”Der er ikke en kritisk masse, der bor i byen mere. Gentrificeringen har bragt en tæthed af folk, som ikke er interesseret i at bevare disse subkulturer, og dem, som er interesseret, er flyttet ud, fordi det simpelthen er for dyrt at bo her. Det har skabt et let miljø for Trumps agenda at eksistere i; der er ikke en kritisk gruppe til at kæmpe imod det, “ sukker Robert Shively lavmælt.

Midtvejsvalg og håb for fremtiden

Tilbage på Wicked Grounds beder Johnny Gallagher kvinderne i baren om at skrue en smule ned for musikken, så han er sikker på at blive hørt, før han fortsætter.
Der var midtvejsvalg i USA i forgårs, tirsdag d. 6. november – og især på grund af en mørk udvikling for LGBT-miljøet var Johnny sikker på at ville stemme (interviewet er foretaget før valget):

“Jeg har allerede min stemmeseddel på mit skrivebord, så jeg er vel håbefuld. Vi bliver nødt til at være håbefulde og arbejde hen imod forandring. Især som ungt menneske i USA lige nu, vi har ikke det store at se frem til. Jeg er stoppet med at leve for mig, for min fremtid og er i stedet begyndt at leve for dem, der kommer efter mig, “ siger han og tager en tår af sin kaffe.
“Jeg håber, at min generation kan efterlade en bedre verden til den næste generation – også selvom jeg ikke kommer til at opleve den selv.”