,

FAMILIER INDTAGER HOMO-DISTRIKT

Foto: Julie Albersten Kristensen

Af Julie Albertsen Kristensen og Rasmus Normann de Boer

The Castro. En farverig LGBT-perle i hjertet af Californiens fjerdestørste by; San Francisco. Flere og flere familier er ved at flytte ind i distriktet, og gadebilledet har heraf ændret sig siden de homoseksuelle overtog området.

 

Regnbuens farver

De flerfarvede flag flagrer i lygtepælene og bygninger deler selv samme kulører. Selv fodgængerovergangen hvor Castro Street krydser 18th Street lyser op i regnbuens farver. Castro syder af det LGBT-samfund, der i midten af 1960’erne og start 1970’erne blev skabt på grund af den store tilflytning af homoseksuelle, og den store fraflytning af de middelklasse familier, der førhen havde boet i de smukke huse.

Fodgængerovergangen hvor Castro Street krydser 18th Street. Foto: Julie Albersten Kristensen

 

Men selvom distriktet stadig stråler LGBT, bliver Castro mere og mere heteroseksuelt. En undersøgelse ledet af projektkoordinator og ejendomsmægler Danny Yadegar i november 2016 viser, at folk i større grad er heteroseksuelle. 77% af folk, der har boet i distriktet i 10 år eller mere, identificerer sig selv som homoseksuelle. Men hvis man ser på de folk, som har boet i området i mindre end ét år før undersøgelsen, er det tal faldet til 55%. Undersøgelsen skulle kortlægge demografien for forbrugerne i nabolaget.

 

Castro Country Club. Foto: Julie Albersten Kristensen

 

 

Barnevogne på bakkerne

På 18th Street ligger caféen Castro Country Club i en Victoriansk stiliseret bygning. Ved siden af skiltet med caféens logo blafrer et LGBT-flag let i vinden og byder gæsterne velkommen. Caféen er lavet som et fredeligt og sobert sted for LGBT-medlemmer i rehabilitering. Castro Country Club er ejet af Billy, som har boet i Castro-distriktet i 17 år. Han flyttede i sin tid til distriktet, fordi han er homoseksuel. Han erkender en ændring i gadebilledet:

”Der er flere barnevogne. Teknologi-industrien tiltrækker mange mennesker fra hele kloden. (…) Mange familier, som arbejder i Silicon Valley (ca. 45 minutters kørsel fra Castrodistriktet, red.), bor i Castro og pendler frem og tilbage,” forklarer han.

Ejendomsmægleren har i et interview med det lokale nyhedsbureau Hoodline sagt, at det ikke er en usandsynlighed, at den homoseksuelle befolkning i Castro vil bliver under halvdelen af borgerne i distriktet, men Billy er ikke nervøs ved ændringerne og forstår godt, hvorfor familier strømmer til:

”Jeg kan godt lide babyer, så jeg er egentlig ligeglad. Man ser gentrificering i alle storbyer, men hvis man kigger stereotypisk på homoseksuelle, så kan vi godt lide at tage os godt af vores nabolag. Det giver altså mening, at når folk leder efter et nyt sted at bo, kigger de ofte efter homo-kvarterer.” siger han selvsikkert.

Billy, der ejer Castro Country Club. Foto: Rasmus Normann de Boer

 

 

Prisvenlig perle

På en stejl parallelgade til Castro Street går en kvinde med en klapvogn. Smilende snakker hun med sit drengebarn om den sporvogn, der lige kom susende forbi.

“Han kan godt lide sporvogne,” siger hun muntert og fremviser en seddel med billeder af San Franciscos mange forskellige sporvogne.

 

Jess med sønnen Adrian. Foto: Rasmus Normann de Boer

Hun flyttede med sin familie til Castro for lidt over to år siden. Hun introducerer sig selv som Jess og sit barn som Adrian. Hun kan ligesom Billy godt genkende, at der i Castro ses flere børnefamilier i bybilledet: ”Jeg tror, det er rigtigt nok. Måske er det fordi, der er flere prisvenlige ejendomme, som man kan betale med en normal løn. Jeg ved ikke, om det er derfor, men jeg synes helt sikkert, at man ser flere børnefamilier,” forklarer hun.

Jess har som mor til en lille dreng ikke rigtigt haft en konkret grund til at flytte til Castro, men hun mener dog, at en af de store grunde til flytningen var fordi det er et billigere sted at bo:

”Vi boede i Oakland i et etværelses lejlighed, så vi ledte egentlig bare efter et sted med mere plads, fordi han var i planerne,” fortæller hun og peger ned på drengen, der er midt i et forsøg på at kravle ud af klapvognen. Hun afslutter:

”Det her kvarter er kendt for at være mere venligt end mange andre steder i San Francisco. Jeg kender mine naboer.”

 

Castro-området. Foto: Rasmus Normann de Boer

Caféejeren Billy fortæller at han godt forstår områdets popularitet: “Her er smukt. Her er en følelse af fællesskab. Der er som regel ikke så mange ‘øer’ i homo-kvarterer, og så er det mere sikkert.”

_____________________________________________________________________