,

FÅ EN MERE MILJØVENLIG GARDEROBE

 

Af Sarah, 23 år, fra Aarhus

 

 

Miljøbevidst modeforbrug

 

Modeindustrien er en af verdens mest ressourcekrævende industrier, hvor masseproduktion og overforbrug er i højsædet. I de seneste år er der dog, inden for modeindustrien, kommet langt mere fokus på bæredygtigt og miljøvenligt design. Jeg er derfor glad for at se, at der i modebranchen er ved at blive taget skridt for at skabe en bæredygtig og fair produktion. Danish Fashion Institute, der har skabt den største konference om bæredygtig mode i verden i København, mener at dansk og nordisk mode skal brande sig på bæredygtighed. Desværre er der stadig meget langt at nå, og det er langt fra i alle dele af verden, hvor der er fokus på miljø, bæredygtighed og fair arbejdsvilkår. At revolutionere en af verdens største industrier tager lang tid, og det kan desuden kun ske, hvis både modeproducenterne og vi forbrugere tager sagen i egen hånd i stedet for at vente på, at andre skaber den forandring, vi ønsker at se i vores samfund.

 

Det er heldigvis hos forbrugerne blevet mere cool at være bæredygtig. Den almene dansker tænker mere og mere over at købe kvalitet fremfor kvantitet. Det er også vigtigt at købe tøj, som man kan forestille sig at bruge på lang sigt, fremfor at det ligger i skabet uden at blive brugt, indtil det til sidst bliver smidt ud med skraldet.

Det er ekstremt vigtigt, at vi tager nogle skridt for at forsikre vores planet for de kommende generationer, og vores forbrugsvaner kan faktisk gøre en stor forskel for verden.

 

I denne artikel bringer vi en række råd til, hvordan du nemt og uden besvær kan ændre på nogle vaner i din hverdag og dermed blive en mere miljøvenlig forbruger af mode, tøj og sko.

 

Når du skal have nyt tøj

 

Genbrug

Dette punkt overrasker næppe. Genbrug er på mange måder en fantastisk måde at shoppe billigt, bæredygtigt og samtidig gøre en god gerning og hjælpe de svageste i samfundet. Der findes tusindvis af velgørende genbrugsbutikker landet over, hvor du kan erhverve dig nyt tøj. På denne måde er du en del af en cyklus, hvor du tager, hvad du har brug for og giver det, du ikke behøver længere. Du kan finde en oversigt over de mange organisationer, der har genbrugsbutikker landet over, her.

 

Køb lokalt

I stedet for at købe tøj fra Asien og Sydamerika, så køb tøj produceret så tæt på dit hjem som muligt. Dette betyder som oftest, at tøjet ikke har været gennem en lang kæde af forhandlere, hvor indtjenesten langt fra er ligeligt fordelt, og samtidig reducerer det CO2-belastningen ved de mange tusinde kilometers rejse, tøjet er på, inden det kommer dig i hånden.

 

Bæredygtige materialer

Hvis det er muligt, så køb tøj lavet af bæredygtige materialer. Dette kommer meget an på den proces, tøjet har været gennem forud for salg. Det er fx ikke altid sandt, at naturlige materialer er mere bæredygtige end syntetiske, og det er heller ikke sandt, at kun økologisk stof kan være bæredygtigt. Det er en skam, det ikke er så ligetil, men der er ikke en decideret facitliste på, hvad der er bæredygtigt, og hvad der ikke er. Opsøg butikker og brands, der er gennemsigtige ift. den proces, materialerne og tøjet har været igennem.

 

Slut med overforbrug

Det er vigtigt, at vi alle begynder at gøre en ekstra overvejelse, når vi køber tøj: Har vi virkelig brug for mere tøj? Kan vi nøjes med mindre? Behøver vi en ny kjole til hver fest? Svaret er selvfølgelig at ja, nogle gange behøver vi nyt tøj. Men alle de andre gange, hvor vi køber noget, vi egentlig ikke behøver, og derfor ikke får brugt særligt meget, belaster vi miljøet.

 

Kvalitet fremfor kvantitet

Dette er et råd, der ikke kun gælder tøj, men alt i livet. Kvalitetsprodukter varer længere og har ofte også et flottere design. Det kan godt virke som om, at det at købe en trøje til 1000 kr. er dyrt, når du kan få 5 for samme pris et andet sted. Men behøver du 5 nye trøjer? Behøver du ikke bare én trøje, den perfekte trøje? De færreste mennesker fortryder at købe kvalitetsprodukter, selvom de er dyrere, simpelthen fordi de ofte bliver overraskede over den fantastiske komfort og det ofte tidsløse og moderigtige design.

 

Køb langsigtet

Drop det med at købe tøj til specielle lejligheder – i hvert fald hvis det tøj så ikke passer til andre lejligheder. Sørg for at købe tøj, hvor du også tænker, at du vil gå i det om 5 år, og lad være med at følge den nyeste mode blindt. Dan dig din egen stil ved at kombinere nyt, gammelt og det helt tidsløse design. På denne måde vil du også have lyst til at bruge dit tøj og dine sko om mange år.

 

Grøndreng ved alt om at være bære- og blæredygtig. Læs mere om Grøndreng her. Foto: Altivisten

 

 

 

Pas på det tøj, du har

 

Vask bæredygtigt

Hvad angår tøjvask er der mange måder, hvorpå man kan vaske mere bæredygtigt. Tag en overvejelse af, hvilket af dit tøj der behøver vask. Meget af tøjet, vi vasker, behøver ofte kun at blive luftet. På denne måde sparer du både på vand, varme og elektricitet, og samtidig tager det hårdt på dit tøj, hver gang du vasker det. Et smart trick er at lægge dine ildelugtende sko og tøj i en lufttæt pose i fryseren i 24 timer. Dette dræber bakterierne og gør, at du kan vente lidt længere med at vaske dit tøj.

Derudover kan du prøve at sætte vaskemaskinen på 30 i stedet for 40 grader. Det udgør som oftest en minimal forskel ift. dit tøjs renhed, men en kæmpe forskel for miljøet. Har du kun lidt tøj at vaske, kan du også altid prøve dig med en gammeldags håndvask.

 

Reducer brugen af tørretumbler

Tørretumbling er en proces, der er ret strid ved dit tøj, samtidig med at det bruger en masse strøm og derved belaster miljøet. Om sommeren er det en god idé at hænge dit tøj til tørre udendørs, da tørretumbleren nemt kan undværes, når tøjet tørrer så hurtigt i solens varme stråler. Prøv på kun at bruge tørretumbler, når det er yderst nødvendigt, og hæng ellers dit tøj op derhjemme eller udenfor.

 

Reparér dit tøj

Hvis du har lidt nål og tråd og evt. en tøjlap, kan du nemt fikse små problemer, der ellers ville gøre, at du ikke ville få tøjet brugt, og at det bare ville ligge i bunden af skabet. Hvis du absolut ikke forstår dig på at sy, kan du tage tøjet til en skrædder eller spørge din familie, om der er nogen, der kan hjælpe dig. De fleste kender en sød, ældre dame, som gerne vil hjælpe.

 

Giv dit tøj nyt liv

Hvis du er den kreative type, så vil du helt sikkert have mange idéer til, hvordan et par gamle jeans kan blive til en flot denimtaske, eller hvordan en sweater kan blive til det fineste tørklæde. Tænk ud af boksen og prøv at lave det tøj, du ikke får brugt, om til noget nyt og stilrigtigt.

Illustration: Emilie Lucia Lumholt Stahlschmidt 

 

Kom af med dit tøj på miljøvenlig vis

 

Donér til velgørenhed

Lad dit tøj komme andre til gavn ved at donere dit brugte tøj til din lokale genbrugsbutik. Samtidig med at dit tøj kan få nyt liv hos en anden, er du med til at støtte nødhjælp i Danmark og i udlandet og dermed gøre en god gerning. Hvem er ikke interesseret i at gøre en god gerning og samtidig aflaste miljøet?

 

Sælg dit tøj videre

I stedet for at dit tøj ikke bliver brugt til noget så tag en dag til at rydde op i dit skab og find ud af, hvad du rent faktisk gerne vil af med. Du kan eksempelvis sælge dit aflagte tøj på markeder eller over internettet. Der findes utroligt mange muligheder for at give dit tøj videre og samtidig tjene en skilling på det.

 

Byt dit tøj med andres

En anden mulighed er at bytte tøj med andre. Det kan være med venner og familie, men det kan også være på nogle af alle de byttemarkeder, som afholdes landet over. De kan bl.a. ses her. Det er en god mulighed for at få en sjov dag og en masse nyt tøj ud af det uden at skulle op med pengepungen.

 

Give tøj videre

I mange familier går tøj videre fra ældre til yngre søskende og fra generation til generation. Vores tøj har ofte høj affektionsværdi for os, så selvom du har tøj, som, du ved, betyder for meget for dig til at sælge eller give til genbrug, kan det komme til nytte hos din familie og dine venner. En anden fordel ved dette er, at tøj, som vores forældre og bedsteforældre brugte i deres tid, ofte kommer på mode igen.

 

Jeg håber, at mine råd kan inspirere dig, og at du vil huske, at din rolle som bevidst forbruger er central i kampen for vores miljø og for vores planet.

Plakat med gode råd fra katoni.dk
__________________________________________________________________________________

Altivisten har også skrevet om bæredygtig mode her

Du kan bl.a. købe bæredygtigt og miljøvenligt tøj hos Be A Wear
De har også en facebookside her

 

 

 

__________________________________________________________________