,

ET HØJSKOLELIV AF FÆLLESSKAB


Goddag til boblen og alt den medfører. Mille Ertløv Hansen fra Odder Højskole forklarer i dette indlæg fordelene ved et højskoleophold. Hun fortæller, hvordan det skaber fællesskab og rum for, at være lige præcis den man er og gerne vil være i sit voksne liv.


Af Mille Ertløv Hansen

Det er sjældent, jeg har oplevet en så stærk fællesskabsfølelse, som jeg har følt på højskole. Den er svært at beskrive, hvis man ikke selv har oplevet den. For mig starter det typisk som en varm følelse i maven. Varmen spreder sig til hele kroppen – fra lilletåen og ud til fingerspidsen. Den fylder mit hjerte, så det føles som tæt på at springes af glæde og kærlighed. Fornemmelsen af at høre til. Følelsen kan være så svær at rumme, at jeg må have den ud og dele den med andre. Derfor smiler jeg stort fra øre til øre og en sjældent gang, får jeg endda tårer i øjnene.

Fællesskab med plads til forskellighed

Denne helt særlige følelse kan komme helt uventet. Den kan komme, når jeg er mindst forberedt på, at netop denne situation skal kunne fremkalde en fællesskabsfølelse. Det kan være alt fra morgensamlinger, hvor mine 99 bofæller og kammerater synger med på sangskatte fra Højskolesangbogen, til 20 nøgne mennesker løbende i fuldt firspring ned ad gangen en lørdag aften til endnu fest.

For det er lige præcis dét højskoler kan. Lige fra den første dag vi startede har vi udviklet en respekt for hinanden og vores forskelle. Og selv om vi på en måde er blevet synkroniserede og homogeniserede, er der så meget plads til at være lige præcis den man er, og den man gerne vil være. Her er plads til at begrave dårlige vaner og træk ved sig selv, som man ikke nødvendigvis ønsker at tage med herfra. Her vokser din selvstændighed og du gør dig nye overvejelser om hvad dit voksenliv skal bringe. Vi bliver behandlet som de voksne mennesker vi opfører os som. Der bliver lagt stor vægt på, at vi er i øjenhøjde med vores undervisere.

Udvidelse af horisonten

Som ugerne går, bliver jeg mere og mere inspireret til hvad mit videre liv skal bringe, når jeg engang forlader boblen og lander på den anden side. På højskolen har jeg kunne udfolde mig på utallige aspekter. Vores værksteder er altid åbne, så jeg kan fordybe mig på alle tænkelige tidspunkter af døgnet. Jeg kan udfolde mig inden for trygge rammer og derved tænke over de ting i livet, jeg holder af og ønsker at gøre mere af.

På højskolen kan jeg arbejde med ting, jeg normalt ikke ville berøre, hvis det ikke var på grund af de mange inspirerende undervisere. Jeg har haft fag som etik, meditation, keramik, sangskrivning. Jeg har produceret musikvideoer og danset salsa.

Jeg er blevet mødt af kompetente mennesker, som har forstand på mennesker. Som har forstand på livet. Som nu kender mig så godt, at de kan give mig råd jeg rent faktisk kan bruge til noget. De råder mig til at tage den tid jeg behøver. Råder mig til, at den lige vej i uddannelsessystemet ikke nødvendigvis er den rette. Og derfor synes jeg at flere burde gøre som jeg.

Tag på højskole.


Altivisten har været forbi Odder højskole og møde de mange unge mennesker der har deres daglige gang her. Dette er der kommet en serie af artikler ud af, der alle omhandler fællesskaber, handlinger og hvordan vi udvikler os bæredygtigt.