,

En mangfoldig jul #3

I ugen op til jul vil Altivisten sætte fokus på mangfoldigheden i tilgangen til december. I dagens udgave fortæller Morten om mindet om den særlige barndommelige glæde, og særligt det mystiske, der for mange er forbundet med december og julen.


Navn: Morten
Alder: 29
Bopæl: Rødovre

Beskriv hvad du forbinder med december.

Det første jeg tænker på er barndomsfølelsen af december. En konstant spænding, glæde og mystik. Det er den følelse, jeg prøver at opnå som voksen – jeg prøver at kigge en ekstra gang efter det mystiske og give mig selv spændingen. Det mystiske og fantasifulde er en fornemmelse fra min barndom, som altid vil hænge ved, og som jeg altid vil forsøge at opnå – men som forsvinder længere og længere væk jo ældre jeg bliver. Julestemningen kan være svær at finde i en travl hverdag, og nogen gange glemmer jeg helt at det er december i travlheden. I dag er samværet med familien og hyggen i julelyset en stor ting. Det betyder også noget for mig at kunne give en gave til de mennesker, jeg holder af.

Beskriv et sted du forbinder med december.

Mit barndomshjem. Det er altid der, vi har holdt jul, og når jeg tænker på stemningen i december, er det altid stemningen dérhjemme jeg tænker på. Mindet om, hvordan min bror og jeg fik tiden til at gå i fridagene op til jul er hyggeligt, og vi fandt på alle mulige sjove aktiviteter, da vi var små for at dræbe de sidste timer, før der var gaver.

Hvad plejer du at lave d. 24. december?

Hele dagen er jeg sammen med min familie – og om eftermiddagen plejer vi at tage i kirke. Så tager vi derhen, hvor vi skal holde vores juleaften, hvor vi ser Disneys juleshow og det sidste afsnit julekalender. Der plejer vi at spise både and og flæskesteg, hvide og brune kartofler, rødkål og brun sovs! Så er der risalamande til dessert. Bagefter danser vi om juletræet og så plejer vi at åbne gaver og hygge os i flere timer.

Har du én særlig ting, du skal gøre i løbet af december?

Jeg har ikke én ting, jeg skal, men jeg stræber efter at se så meget julekalender og være så meget sammen med min familie som muligt – og det hænger sammen med ønsket om at komme i så meget julestemning som overhovedet muligt. Det er igen et forsøg på at finde tilbage til barndomsfølelsen af jul. Jeg kan godt tage til Nyhavn og nyde julen dér, men det er ikke dét, der skaber stemningen for mig – det er mere forbundet med en slags hygge, som er sværere at finde nu, hvor eksamensstress og voksenpligter, med alt hvad det indebærer, også er en stor faktor.

Hvad ville du ønske var anderledes ved december?

Jeg ville ønske, at jeg kunne mærke barndommens glæde ved julen – det er noget, jeg vender tilbage til, men det er et skønt minde. Jeg synes, julen er dejlig nu, men den følelse gad jeg godt opleve igen.