,

EN BÆRDYGTIG JAGT

 


Denne artikel er et lille udpluk af de mange artikler, der er at finde i livsstilmagasinet Sustain Yearly. Sustain Yearly ligner ikke nogen af de blanke magasiner du finder nede i kiosken, for magasinet er fyldt med bæredygtig inspiration og historier om folk, som går forrest for at leve grønnere, hele året rundt. Og netop nu kører Sustain Daily en crowdfunding-kampagne, som du kan støtte, hvis du vil have dit eget eksemplar.


af Johanne Stenstrup, Emma Slebsager og Sustain Yearly’s redaktion

Du må samle, hvad du kan have i en hat. Det stadfæstes i Jydske Lov fra 1241, og den lov gælder stadig på alle offentlige steder i Danmark. Derfor opfordrer vi dig til at tage din hat under armen og komme ud i naturen og samle løs. Og hvis du ikke er typen, der går med hat, så tag en pose eller en beholder og gå på udkig.

Vi fandt i starten af august et stort brombærkrat, der allerede var fuld af modne bær, og fik hurtigt fyldt vores “hat”. Det er sjovt at sanke, og kan give din en bedre fornemmelse af årstidens mad.

“At sanke”: Gammelt dansk ord for ‘at samle’ eller ‘skrabe sammen’

Pokémon-regler

Sommeren er en god tid at begive sig ud at sanke. Her kan du finde lækre ting, der kan spises som de er – og hvad er mere lækkert end bær? August byder på brombær, blåbær, hyld og solbær i fri natur, lige til at samle og nyde. Hvis du er så heldig at bo i nærheden af en skov, er sensommeren og det tidlige efterår også højsæson for svampe. Lån en svampebog på biblioteket, tag dine bedste sko på og smut ud og led!

Du skal have din sunde fornuft med, når du går på jagt efter bær, både i byen og på landet. Der gælder samme regler, som der gør for jagt af Pokémons – private områder og privat skov er selvfølgelig no-go uden aftale med ejeren.

 

Er byens bær forurenede?

Forurening fra jord og luft er en bekymring for nogle, når det kommer til at sanke i byen, men undersøgelser viser heldigvis, at det ikke er så slemt. Skyl bærrene inden du spiser dem, og tænk på, at du i forvejen indånder samme forurening hver dag, som bærrene gør.

“Det er langt værre for din sundhed at trække vejret i byens bilos og støv end at spise store mængder frugt og grønt, som har vokset i byen. Undersøgelser viser generelt, at grøntsager dyrket i byen ikke er mere forurenede end det, du køber i supermarkedet. Og hvis du finder dine bær i et krat og dine æbler på et træ i et vildnis, ved du oven i købet, at der ikke er sprøjtet med pesticider”, siger Andreas de Neergard, som er professor på Institut for Plante- og Miljøvidenskab ved Københavns Universitet. “Men husk at skylle din byhøst grundigt, før du spiser den – helt ligesom du også bør gøre med grønt og frugt, du tager med hjem fra supermarkedet.”

Hvis du falder over den helt store gevinst og finder et krat fuldt af modne bær, så frys endelig nogle af dem ned, når du kommer hjem. De kan bruges til at få din morgengrød eller dine smoothies til at smage af sommer og vild natur selv den mørkeste novembermorgen.

 

[/av_three_fifth]