DROP EGOET OG VÆR BÆREDYGTIG

 

altivisten-facebook

Gry Hansen har været en tur forbi Eco Ego, en økologisk fairtrade butik på Nørre Farimagsgade. Gry fortæller her om hendes oplevelse, og om alle de grønne tiltag, som Eco Ego gør sig i. Disse kan både bruges som inspiration til andre butikker, men også til at øge bevidstheden hos os  forbrugere.

Jeg handler egentlig kun genbrug, når det drejer sig om tøj og møbler. Jeg går i de lokale genbrugsbutikker, hvor de ofte  har gamle kvalitets træmøbler, og når jeg en sjælden gang er i København, går jeg i København K Genbrug for at finde tøj. Men nogle ting kan man ikke købe brugt, såsom tandbørster, karklude og sæbe.

Så hvor skal man lede, når man skal finde det miljøvenlige alternativ af bæredygtige materialer, uden kemi?

En butik fuld af grønne valg

Eco Ego er et godt bud og er både en webshop, og også en fysisk butik i København. Dette kan jeg godt lide, for så har jeg muligheden for at sidde hjemme og handle, eller tage i butikken og kigge på varerne. Jeg synes butikken har et stort udvalg, da de sælger alt muligt, såsom sengetøj, tandbørster, tøj, makeup, kontorartikler, shampoo, rengøringsartikler og lyskilder.

 Hos Eco Ego er varerne udvalgt, så de opfylder de kriterierne som skal til for at være fairtrade, ressourcebesparende, miljøvenlige, certificeret økologiske, veganske og naturlige. Jeg vil sige, at det er en butik, som går hele vejen; ikke blot deres varer er bæredygtighed, men også hele processen i butikken. De bruger ikke-giftige trykstoffer og genbrugspapir. Produkterne som laves i butikken males desuden også med naturmaling. Butikken er indrettet med energibesparende el-produkter og belysning, vandbesparende produkter, og de sorterer samtidigt også deres affald og genbruger plast, metal og papir. Selv deres strøm købes grønt. I videre arbejde støtter de også miljø -og sociale projekter og arbejder ud fra en Nul CO2-politik. Tilmed udbyder Eco Ego også konsulenttjenester til virksomheder, institutioner, organisationer, projekter eller events, og favner derfor vidt og bredt i deres koncept.

 Hvordan sikrer man miljøvenlighed?

Selv om mærkerne sikrer, at produkterne opfylder nogle minimumskrav, kan det fx være svært at vurdere, om et produkt indenfor et mærke er mere eller mindre miljøvenligt end et andet. Og forskellige mærker har forskellige kriterier for, hvad der defineres som fx miljøvenligt. Derfor er Eco Ego en del af nogle certificeringer, som sikrer at varerne efterlever nogle minimumskrav, hvilket jeg synes er godt. For det kan nemlig være svært at sige, hvad miljøvenlighed er, og hvordan det skal måles.

 Jeg ser ikke bare Eco Ego som en forhandler, men en inspirationskilde til at leve grønnere, da de selv kører butikken på grøn vis gennem salg og drift. Mit næste køb til husholdningen bliver hos Eco Ego, da jeg har nogle køb, jeg har erfaret, man ikke kan købe i almindelige genbrugsbutikker. Jeg håber, at der kommer mere fokus på butikker med sådan et koncept som Eco Ego, og at det bliver almindeligt at handle husholdningsvarer ved sådanne steder, så vi kan få et grønnere samfund.