,

DE UNGE KANDIDATER VOL. 3

Til november er der kommunalvalg. Derfor kickstarter ALTIVISTEN nu dækningen af kommunalvalget ved at sætte fokus på de unge kandidater. Det gør vi, fordi de unge ofte er underrepræsenterede ved både folketings- og kommunalvalg, og sjældent får tilstrækkelig mediedækning til at trænge igennem. I hvert afsnit af denne serie, taler vi med to unge kandidater fra forskellige partier og byer i Danmark.


af Matthew Daniali

I denne uge bringer vi tredje del af serien om de unge kommunalpolitikere, hvor vi skal høre om 22-årige Astrid Aller fra SF i København og 18-årige Asger Holst Jensen fra Liberal Alliance i Aabenraa.

/ HVAD FIK JER TIL AT GÅ IND I POLITIK?

Astrid:

I niende klasse kontaktede min veninde sin socialrådgiver (den femte på to år) med beskeden ”tjek op på min mor. Der er noget galt.” Moren var alkoholiker. Tre uger senere fik hun svar: ”Vi har tjekket op, det er helt ok.” En uge senere blev moren fundet død. Hun fortalte mig år senere, at hun faktisk fik det bedre efter tabet, for det havde været en så tung byrde at bære. Min veninde mistede sin mor, og jeg gik fra at være alment indigneret over verdens udvikling til at sige ”nu er det nok”. I 1. g tog jeg med til et SFU(SF Ungdom) møde, ugen efter var jeg med på gaden, og siden da har jeg brugt et sted mellem 5 og 55 timer om ugen på SFU.

Asger:

Det startede da jeg var 15 år, hvor jeg tænkte, at jeg skulle være medlem af et ungdomsparti. Jeg kommer fra en familie, der har lært mig, at jeg skal tage ansvar for mine handlinger, men også at jeg har frihed, så længe jeg kan overholde reglerne. Det fik mig til at melde mig ind i Liberal Alliances Ungdom. Her kæmper vi nemlig for frihed og ansvar. Det er nu 2 år siden jeg gik ind i ungdomspolitik, og det har været de bedste 2 år af mit liv. Jeg har virkelig indset, at fremtiden er ung og liberal.

/ HVORFOR STILLER I OP TIL KOMMUNALVALGET?

Astrid:

SFU er en kampagneorganisation. Vi løser samfundets problemer et skridt, en løsning af gangen. Vi går på gaden, overbeviser folk, og presser politikerne i samarbejde med SF’erne. Men SFU og SF er kun rigtigt stærke, hvis vi har folk valgt ind, som sidder i maskineriet. Folk som er med i kampagnerne og kan finde de huller, der gør vores løsning mulig.

Jeg stiller op til kommunalvalget, fordi jeg ved, at jeg kan forandre min by til det bedre. Og fordi jeg ikke er alene, men stiller op sammen med hele min SFU-afdeling, som står bag, foran og ved siden af mig hvert eneste skridt på vejen.

Asger:

Liberal Alliance skal stå stærkt i de små kommuner, og lige nu har vi ingen mandater i Aabenraa Kommune, men der er brug for liberal politik i vores kommune. Det er der, fordi borgernes skattekroner ikke bliver respekteret, og fordi skolerne skal have mere frihed. I Aabenraa Kommune er de unges vælgeraktivitet ikke særlig høj, og det mener jeg, at vi skal have lavet om på. Jeg ved, at hvis jeg bliver valgt ind, så bliver det ikke kun med mig selv ved roret – men med hele Liberal Alliance i Aabenraa og LAU(Liberal Alliances Ungdom) i Sønderjylland bagved.

/ HVAD ER JERES MÆRKESAGER TIL KOMMUNALVALGET?

Astrid:

Bolig, bolig og bolig. Jeg går enormt meget op i ulighed. Det kan ikke passe, at børns fremtid bliver afgjort af, hvor mange penge deres forældre har. Integration, sundhed, alle de her problemer vender tilbage til et grundlæggende problem: Boligmarkedet i København er fucked. Der er rigeligt plads i København, men hvis vi ikke deles om den er det lige meget. Vi tvinger folk ind i ghettoer, fordi dyre ejerboliger, forældrekøb og tomme rigmandsferielejligheder presser lejemarkedet.

Vi skal bygge mere, stille større krav til ejerne, og stoppe boligspekulanterne.

Resten af mærkesagerne arbejder jeg sammen med SFU København om – Vi skaber bedst viden og ideer i fællesskab.

Asger:

Jeg har tre mærkesager: Frihed til folkeskolerne, respekt af borgernes skattekroner, og at ældrecentre skal placeres mere lokalt!

/ TROR I, AT DER ER STOR FORSKEL PÅ AT STILLE OP I EN STORBY, OG I EN MINDRE BY?

Astrid:

Ja.

Asger:

Ja, fordi i store byer er der flere kandidater, der er flere borgere der skal tage stilling til dig og det er sværere at nå ud til dem alle. I den lille lokale kommune, kender man mange personligt og derfor skabes der god værdi hos den enkelte vælger.

/ HVOR FINDER I JERES POLITISKE INSPIRATION OG INDIGNATION?

Astrid:

I min hverdag. Det er helt utroligt, så meget folk vil fortælle dig om deres frustrationer, problemer og drømme, hvis du bare lytter. Om det er sidemanden i bussen eller en klassekammerat, jeg ikke har set siden folkeskolen. De har alle sammen noget at fortælle, og rigtigt tit er deres problemer noget, vi som fællesskab burde have ordnet.

Asger:

Ligesom Astrid; I min hverdag – på min skole, mit arbejde, og når jeg går en tur ned igennem byen. Jeg får en hel masse inspiration hele tiden, fordi jeg ser problemer og udfordringer overalt i vores velfærdssamfund.

/ HVORFOR ER DET VIGTIGT MED UNGE KANDIDATER TIL KOMMUNALVALGET?

Astrid:

Erfaring handler ikke om et antal år, man har haft sine ben på jordkloden. Det handler om, hvor god du er til at åbne ører og øjne. Hver fjerde Københavner er mellem 20 og 30 år, alligevel er der ikke mange unge i borgerrepræsentationen. Det skal vi have lavet om på, så også de unge er repræsenteret.

Asger:

Nu er jeg meget ung og har kun været i politik i to år. Men jeg er helt sikker på, at jeg kan bidrage med rigtig meget, fordi jeg går på en ungdomsuddannelse, hvor folk ikke deltager i den offentlige debat. Derfor skal de unge aktiveres, og det problem kan jeg hjælpe med at lette. Det er vigtigt at gå tidlig ind i politik, og dermed deltage aktivt i kampen, for ellers så dør det demokratiske engagement. Det er vigtigt at danne sin egen mening, og det er endnu mere vigtig at bruge den.


Astrid Aller er 22 år og stiller op for SF i København. Asger Holst Jensen er 18 år og stiller for Liberal Alliance i Aabenraa.