DET NYE SUPERFOOD

green

I en tid, hvor vi konstant opdager nye typer af superfood, er der én type madvare, som i modsætning til andre ikke kommer fra jord til bord, men fra lort til bord. Lorten bruges flittigt i køkkenet af foodies og videnskabsfolk.

Danmarks ukronede nationaldyr: præmiegrisen, har altid rullet sig i lort, og ifølge postdoc Ida Straadt ved det Jordbrugsvidenskabelige Fakultet ved Aarhus Universitet, så bliver kvaliteten af dyrets kød bedst, hvis det får lov til at rulle sig godt rundt i sit eget affaldsprodukt.

Grundtanken om, at dyr bliver gladere af at rulle rundt på denne måde, er det mest almene eksempel på, at princippet: fra lort til bord indgår i vores madkultur. Ifølge ”Videnskaben.dk” brugte mejerister allerede i 1980’erne probiotiske bakterier fra babyafføring til at gøre A38 mere fedtfattig og god for bakteriefloraen i mave-tarmsystemet.

Lort har flere egenskaber end at være et superfood, der gør, at vi fordøjer bedre. Lort til bord er også et princip om ”Det Brune Guld”, hvor velsmagende mad og dyre ingredienser forarbejdes ved hjælp af varmen fra tarmen.

Verdens dyreste kaffe koster 6400 kr./kg og kommer ud af rumpen på desmerdyret: toddykatten. Kaffebønnens gode smag forarbejdes i desmerdyrets fordøjelsessystem, som parfumerer kaffebønnen med dybe chokoladenuancer. Verdens næstdyreste kaffe – som led i en kampagne for at redde elefanterne fra krybskytter – er en elefantpære, der indkapsler en 6000 kr./kg dyr kaffebønne.

Det er ikke kun i kaffe, der bliver brugt lort, men også i vaniljeis og Vanilla Coke, som indeholder castoreum, der er et analt sekret fra de nordamerikanske bævere.

Gastronomerne bruger også lort i deres madlavning. I Netflix-serien ”Chef’s table” fortæller den prisbelønnede svenske mesterkok Magnus Nilsson, at han serverer et vildandeæg, der er marineret i en brændt fårelorteaske, for at hylde en egnsret fra Island. Selv konceptkokken Nikolaj Kirk fra kultprogrammet ”Nak & Æd” ryger i 2. sæson kragelort i sin pibe.

Forskere ved Cataloniens Institut for Fødevarer og Landbrug bruger, ligesom mejeristerne i 1980’erne, også lort i deres udvikling af mad. Forskeren Anna Jofré har udviklet en spegepølse, som er blevet fermenteret ved hjælp af tarmbakterier fra babylort. Hun siger, at babylortsbakterier er gode for mave-tarmsystemets bakterieflora, samt at bakterierne gør pølsen mere fedtfattig.

Desmerdyret, elefanten, bæveren og spanske videnskabsfolk er lortens alkymister, som forvandler lort til velsmagende mad. For det er ét fedt. Fremtidens superfood kommer fra lort til bord.

I handlemulighederne neden for gives der tips til en række opskrifter, som du kan finde her.