, ,

Den store veggiedyst

Følg med når elever fra Vallekilde Højskole deltagere i et vegetarisk madprogram, hvor de hver vil kreere en vegetarisk mesterret. Med sved på panden bliver grønsager og bønner tilberedt og forvandlet til lækre og smagfulde retter helt uden kød.


Følgende artikel viser hvordan og hvorfor vi skal prøve at skifte kødet ud med vegetariske alternativer.

Tænk hvis du kunne mindske dit co2 udslip med op til 25%? Hvis du ændrer dine madvaner og spiser mere vegetarisk kost kan dette faktisk lade sig gøre. Du behøver ikke spise 100% vegetarisk fra den ene dag til den anden, selv mindre initiativer, hvor du blot mindsker dit kødforbrug gør en stor forskel. Hvis du eksempelvis bare har én kødfri dag om ugen, kan du faktisk spare klimaet for 44 kilo mindre CO2-udledning om året.

Årsagen til kødindustriens store belastning for klimaet kommer fra produktionen af foder, transporten af kød og dyrenes bøvser og gødning. Så når du er igang med din spaghetti bolognese til 4 personer uden kød sparer du samme mængde CO2-udledning som 40 kilometers biltur udleder.

Nu tænker du måske, hvad en spaghetti bolognese uden kød er? Men der er generelt masser af muligheder for at give de vegetariske retter smag og mæthed i maven. Det er bare at gribe grønkålen og blive inspireret. Vi har samlet de opskrifter deltagerne i videoen følger, så du nu let kan komme i gang!

Handlinger:
– Jeg får lyst til at gå amok i Nettos grøntafdeling og bestille en durumfalaffel!
– Jeg har lyst til at være deltager i “Den Store Veggiedyst” og eksperimentere med det vegetariske køkken!
– Jeg vil fortælle alle mine venner om, hvor nemt det kan være at være miljøbevidst.


Se fire bud på vegetariske opskrifter herunder.

Butternut-squash suppe:

Fremgangsmåde
• Kom olie, løg, hvidløg, gulerødder, butternut græskar, bladselleri, salvie, rosmarin og timian i en stor gryde og sauter ved mellem varme i 5-10 minutter.
• Kom grøntsagsbouillon, salt, peber og paprika i og lad det simre i 20 minutter.
• Blend grundigt til suppen er helt cremet, smag til med citron og evt mere salt og peber.
• Server i skåle med lækker topping.

Topping forslag
• Hasselnødder, valnødder, græskarkerner og chorizo
• Evt. creme fraiche og lidt friske krydderurter

Ingredienser
• 1 butternut squash, uden kerner og skåret i store tern
• 3-4 gulerødder, i tern
• 2 stilke bladselleri, i tern
• 2 store løg, i tern
• 4 fed hvidløg, knust
• 1 spsk. olivenolie
• 5 salvieblade, uden stilk
• 2 stilke rosmarin, uden stilk
• 1 tsk tørret timian eller 4 stængler timian uden stilk
• 8 dl grøntsagsboullion (fx herbamare)
• 1 tsk. røget eller rød paprika
• salt og friskkværnet peber
• saften fra ½ citron

Vegetar Bolognese:

Fremgangsmåde
Lad olien blive varm i en sauterpande ved kraftig varme. Svits løg, gulerødder og bladselleri i ca. 3 min. Tilsæt hvidløg og svampe og svits i yderligere ca. 4 min. – indtil væden er fordampet. Tilsæt pastasauce, grøntsagsbouillon og de øvrige ingredienser og kog det ved jævn varme i ca. 10 min. Smag til og server bolognesen sammen med nykogt spaghetti og drys med parmesan.

Ingredienser
• 1 spsk olivenolie
• 1 finthakket zittauerløg (ca. 75 g)
• 3 finthakkede gulerødder (ca. 175 g)
• 125 g fintsnittet bladselleri
• 3 små finthakkede fed hvidløg
• 250 g finthakkede portobello svampe
• 4 dl pastasauce
• 2 dl grøntsagsbouillon
• 75 g granuleret mørk soja
• 1½ tsk worcestershiresauce
• ½ tsk tørret oregano
• 1½ tsk groft salt
• friskkværnet peber
• Tilbehør
• 300 g tørret fuldkornsspaghetti – koges
• 50 g revet parmesanost

Linselunser:

Fremgangsmåde
Kog linserne ved svag varme i 3 dl vand med 1 tsk salt i 7-8 min. Der må gerne være lidt bid i dem. Hæld evt. overskydende vand fra og kom dem i en skål. Blend (eller hak) græskarkernerne og tilsæt disse. Tilsæt alle de øvrige ingredienser, og lad linsefarsen hvile 5- 10 min inden de steges til små lækre dunse-lunser på en varm pande (de skal kun vendes én gang og er nemme at stege) eller i bages sprøde i ovnen.
Gode med f.eks en kartoffelsalat til, i pitabrød, i ruller eller som pålæg dagen efter!

Ingredienser (til ca. 10-12 store deller)
• 2 dl røde splitlinser
• 1 dl græskarkerner
• 1 dl. havregryn
• 1 dl hvedemel*
• 1 dl vand
• 2 finthakkede løg
• 1 -2 tsk. salt
• 3 tsk. karry
• 3 tsk. paprika
• 1 knivspids røget paprika
• 1 tsk. garam masala
• 2 spsk. citronsaft
• 1-2 fed presset hvidløg
• 1 tsk. løgpulver
• 1 lille spsk. sojasauce
• Godt med peber!

Bygotto:

Fremgangsmåde
Lad smørret blive gyldent i en sauterpande. Svits løg og hvidløg i ca. 1 min. Tilsæt perlebyg og svits dem i ca. 2 min. – eller til de er blanke. Tilsæt grøntsagsbouillon og kog perlebyggen ved svag varme og under låg i ca. 20 min. – rør af og til. Tilsæt squash, ærter, hytteost, salt og peber og vend godt rundt. Varm retten igennem og vend
persille i lige inden serveringen. Server med stegt torsk til.

Ingredienser
• 25 g smør
• 4 finthakkede skalotteløg (ca. 75 g)
• 1 lille knust fed hvidløg
• 240 g perlebyg (ca. 3 dl)
• 4 dl grøntsagsbouillon
• 1 grøn squash i små tern (ca. 200 g)
• 325 g optøede frosne ekstrafine ærter
• 450 g Karolines Køkken® Hytteost 4%
• 1 tsk groft salt
• friskkværnet peber
• 1 dl grofthakket bredbladet persille