,

DE UNGE KANDIDATER


Til november er der kommunalvalg. Derfor kickstarter ALTIVISTEN nu dækningen af kommunalvalget ved at sætte fokus på de unge kandidater. Det gør vi, fordi de unge ofte er underrepræsenterede ved både folketings- og kommunalvalg, og sjældent får tilstrækkelig mediedækning til at trænge igennem. I hvert afsnit af denne serie, taler vi med to unge kandidater fra forskellige partier og byer i Danmark.


af Matthew Daniali

I denne uge bringer vi første del af serien om de unge kommunalpolitikere, hvor vi skal høre om 21-årige Christoffer Lilleholt fra Venstre i Odense og 18-årige Marcus Christensen fra Radikale Venstre i Lyngby.

/ HVAD FIK JER TIL AT GÅ IND I POLITIK?

Christoffer:

Min familie er generelt meget interesseret i politik, hvorfor det også har vakt en interesse i mig. En dag da jeg læste om, at vores daværende borgmester ville lukke byens mest trafikerede gade af til fordel for en letbane, mente jeg, at der måtte gøres noget. Derfor tog jeg næste onsdag op i Venstres Ungdom og meldte mig ind, og siden da har jeg bare arbejdet mig mere og mere ind i politik.

Marcus:

Ligesom med Christoffer, så snakker vi også meget politik hjemme hos mig, og min far har også været medlem af et ungdomsparti. Blandt andet igennem de ting er jeg blevet interesseret i politik. Efter valget i 2011 var jeg ikke længere i tvivl om, at jeg var  Radikal. En dag spurgte en af mine venner mig så, om jeg havde lyst til at tage med til et møde i Radikal Ungdom, og har så hængt i siden.

/ HVORFOR STILLER I OP TIL KOMMUNALVALGET?

Christoffer:

Efter 3 år i Odense Byråd mener jeg, at vi er rykket rigtig meget, men der kan gøres endnu mere, især med en ny borgmester. Jeg elsker at diskutere os frem til den bedst mulige løsning, og så derefter se den blive ført ud i praksis. Nogle gange gør vi som byråd ikke nok grundet politiske uenigheder, men det giver mig bare mere blod på tanden for at arbejde hårdere.

Marcus:

Jeg synes, der mangler visionære kræfter i kommunalpolitik. Der er ingen i min kommune, der snakker om hvordan Lyngby-Taarbæk skal se ud om 20 år, de er i stedet optaget af at snakke om en letbane, som allerede er vedtaget. Det synes jeg er ærgerligt, og det vil jeg gerne lave om på. Vi skal turde diskutere de mere overordnede rammer for kommunen.

/ HVAD ER JERES MÆRKESAGER TIL KOMMUNALVALGET?

Christoffer:

Jeg har mange mærkesager, men den vigtigste er, at Odense skal vokse og give endnu bedre muligheder for at man kan få sit drømmejob. Vi er desværre i en situation, hvor alt for mange rejser væk fra byen, og mange der bor i byen har ikke et arbejde. Det skal der laves om på! Med Facebook, robotter, letbanen og universitet har vi alle muligheder for at skabe en fantastisk by, og det skal vi gribe.

Marcus:

Lyngby-Taarbæk er en af de mest velstående kommuner i landet. Det er samtidigt Nordsjællands største handelsby og universitetsby, og det forpligter som kommune. For på trods af det, er vi også en kommune, der halter bagud på en række parametre. Vi er en kommune med en håbløst uambitiøs klimaplan, og alt for få kulturtilbud til unge. Det vil jeg gerne lave om på.

/ TROR I, AT DER ER STOR FORSKEL PÅ AT STILLE OP I EN STORBY, OG I EN MINDRE BY?

Christoffer:

Det at være politiker, er der ikke som sådan forskel på. Men det er klart, at det gør en forskel om der er universitet, kollegier, jernbane og store kulturaktiviteter i en by. En vigtig faktor, er kommunens størrelse, og dermed mulighed for at drive politik, altså jo større budgetter og antal medarbejdere jo bedre muligheder er der for at lave store ændringer der kan komme i medierne. Store byer har af gode grunde flere og større medier, som man kan komme i, og komme ud med sine budskaber til befolkningen.

Marcus:

Enig med det Christoffer siger. Selvfølgelig er der forskelle, ligesom der også er forskel på at være præsident for USA og statsminister i Danmark. Størrelse spiller en rolle for hvilke muligheder man har.

/ HVOR FINDER I JERES POLITISKE INSPIRATION OG INDIGNATION?

Christoffer:

Jeg finder min lyst til at være politiker i, at der kan ændres ting. Jeg mener, at der er meget galt med det samfund, vi lever i, og jeg vil gerne ændre det. Når jeg så får muligheden, bliver jeg meget motiveret, og især når der kommer resultater ud af mine beslutninger!

Marcus:

Jeg finder min inspiration mange steder fra, men er særlig inspireret af Canadas premierminister Justin Trudeau. Han formår at tale til kongen i mennesket frem for stodderen. Det synes jeg er dejlig forfriskende i en tid, hvor politikere som Donald Trump og Inger Støjberg vinder frem.

/ HVORFOR ER DET VIGTIGT MED UNGE KANDIDATER TIL KOMMUNALVALGET?

Christoffer:

Det er meget vigtigt. Hvis de unges holdninger i byen skal repræsenteres, når der bygges studieboliger, skal laves studiejobs, offentlig transport, koncerter og andre aktiviteter, er det vigtigt, at der sidder unge mennesker ved bordet! De ældre har alle dage været gode til dette, men vi unge mangler stadig flere repræsentanter sammenlignet med, hvor mange vi er i Danmark.

Marcus:

Igen enig med Christoffer. Demokrati handler om, at magten ligger hos folket. Det er derfor vigtigt, at alle samfundets grupper bliver repræsenteret, herunder de unge.