DANMARKS USYNLIGE BORGERE

red-300x169

Danmark er verdens lykkeligeste land. Vi har et godt sikkerhedsnet, til at gribe os, hvis vi bliver syge eller ikke kan tage vare på os selv. Men hvad hvis, vi umiddelbart ikke ligner nogle, der har brug for hjælp? Vi har de seneste år, set en stigning i antallet af unge hjemløse. Unge der på den ene eller den anden måde er socialt udsatte og falder igennem nettet, og har svært ved at samle sig selv op igen. I dette indlæg taler Badar Shah om en gruppe mennesker, vi lidt har glemt.

Danmark er et lille land, hvor de fleste af os har det ret godt. De seneste fem år har Danmark ligget i top tre af verdens lykkeligste lande – og jeg mener, at det til dels er på grund af vores stærke velfærdssamfund. Vi beskytter hinanden, vi tager os af hinanden og hvis vi nogensinde mister vores arbejde eller kommer til skade, så frygter vi ikke konsekvenserne; vi tager nemlig vare på hinanden.

Stigning i unge hjemløse

Men der er stadig én befolkningsgruppe, som vi ikke tager os af. Der er en stigende grad af socialt udsatte i Danmark, som manifesterer sig, som enten hjemløse eller misbrugere. Antallet af unge mellem 18 og 24 som bliver hjemløse, er steget med næsten 80 %, over de sidste fire år.

Jeg har i mange år arbejdet frivilligt med hjemløse og det er en tydelig tendens, at vi får flere og flere hjemløse i Danmark. Der er et virvar af mange forskellige grunde som ligger til grund for denne kedelige udvikling: Færre ufaglærte jobs, strengere kontantshjælpreformer og bureaukratiske fejl i kommunerne. Vores samfund ser ud til have udviklet sig på sådan en måde, at der er mindre plads til skæve eksistenser og det er en utrolig sørgelig udvikling.

Svært at bryde den negative spiral

Når først man er faldet igennem ”hullerne” i systemet, så kan det være virkelig svært at hive sig selv op igen. Det er især svært, fordi mange af os har i vores dagligdag ikke meget kontakt til denne usynlige gruppe. Hvis vi ser de unge på gaden, så er der intet som fortæller os, at de rent faktisk bor på gaden. Hvis vi kan ikke kan se dem, så kan vi ikke tilbyde dem vores hjælp.

Der er selvfølgelig unge, som klarer sig fint men der findes en del unge, som ender i et negativ spiral, som de ikke kan komme ud af igen. I sidste ende er denne udvikling ikke kun sørgeligt, det er en også en stor byrde for samfundet.

Projekt “Unge Hjemløse”

Som svar på dette problem har Socialstyrelsen, sammen med 11 kommuner, valgt at iværksætte et projekt, som hedder ”Unge Hjemløse”. Tanken bag projektet er at imødekomme forholdene for de unge og sætte fokus på dem; så kan de få et sted at bo, de kan komme i gang med en uddannelse eller få sig et arbejde.

Projektet er et skridt i den rigtige retning men jeg synes, at vi kan gøre det bedre. Vi skal blive bedre til at anerkende dette voksende problem og hjælpe til der hvor vi kan – som individer og som et fællesskab. Fordi i Danmark har vi nemlig et velfærdssamfund og det er dét, som gør os glade.