Byd insekterne velkommen i køkkenet

green

ALTIVISTEN bringer i denne skrivologi indlæg om insekter. I tre bidrag fortæller Rebecca Berthelsen om insekternes bæredygtige potentiale, mulige udbredelse og giver læseren inspiration til gastronomiske handlinger.

Ramen med æg og larver. Græskarsuppe med ristede orme. Madpandekager med fårekyllinger. For de fleste danskere vil disse retter lyde klamme, ja nærmest angstprovokerende, men i de kommende år vil vi sandsynligvis se langt flere retter med insekter i maden på den danske madscene.

Det er en enormt positiv udvikling, for produktionen af insekter er langt mere bæredygtig end anden kødproduktion. En rapport fra FN viser, at insekter kan være med til at sænke CO2-udslippet, fordi ”insekter er alle steder, de reproducerer hurtigt, de har en høj vækst og foderudnyttelse, og de udgør kun en lille belastning for miljøet”.

Lars-Henrik Lau Heckmann, der er ph.d. ved Teknologisk Institut fortæller, at der på et kilo insekter udledes 100 gange mindre CO2 end på et kilo almindeligt kød. Samtidig er insekterne meget proteinholdige og behøver procentvis langt mindre mad end eksempelvis kvæg for at producere samme mængde protein. Rapporten fra FN udpeger derfor også insekterne som et vigtigt middel i kampen mod hungersnød i verden.

Der er altså mange grunde til at begynde at åbne vores hjerter (og munde) for mad med larver, orme og fårekyllinger i. Men hvordan skal vi vænne os til, at noget, vi så længe har betragtet som skadedyr, nu skal være spiselige? Og hvordan skal vi købe og tilberede dem?

Nina Askov, der har bloggen ’Buglady’ er kok og har serveret mad med insekter på flere forskellige madfestivaler rundt i Danmark. Hun fortæller:

De fleste, der skal prøve at smage, tøver meget i starten og tror ikke, de kan få sig selv til det. Men jeg oplever faktisk, at omkring 42% godt kan lide det. Det er jo bare en forestilling oppe i hovedet, at insekter er ulækre. Rundt i verden spiser mere end to milliarder mennesker insekter som en del af deres daglige kost.

Men én ting er at smage på insekter på en madfestival, noget andet er at tilberede maden selv, hvilket kan virke som en stor mundfuld for nogle. Derfor har Nina Askov lavet bloggen Buglady, hvor man finder masser af inspiration og tips til, hvordan man kan begynde at integrere insekter i den daglige madlavning.

Orme har et kæmpe smagspotentiale alt efter, hvordan man tilbereder dem, og de er ikke svære at lave. De har en dyb smag af umami og kan bruges til alt, hvad der skal knase. Men de behøver ikke at være hele, man kan også sagtens lave dem til mel. Det handler om at få dem inkorporeret i den form, man synes er lækker.

Ud over Bugladys blog findes der også flere andre steder at hente inspiration. Den unge stjernekok, Rasmus Leck Fischer, har netop udgivet kogebogen ’Insectivore’ med masser af flotte og lækre opskrifter på mad med insekter, som for alvor dementerer myten om, at insekter skulle være ulækre.