Bliv en Vandhelt

green

Christoffer Espensen Hanghøj forsøger at gøre flere heltemodige ting i sin hverdag. Ikke nødvendigvis at redde killinger ned fra træer eller børn ud af brændende biler. Christoffer mener derimod, at man kan blive en helt, blot ved at ændre på de helt små ting i hverdagen. Her handler det om vand – om at sætte større pris på vores adgang til rent vand og bruge mindre af det. Både i badet om morgenen eller til opvasken om aftenen. 

Korte og kolde bade

Når I hører om ”Vestsjælland”, tænker I sikkert, at det bare er et sted for bonderøve, og at det er dér, hvor kragerne vender. Men vi kan sgu noget med vand. Vi har en verdenskendt forsyning, der er inde under Kalundborg symbiose, som er et ressourcesamarbejde mellem forskellige virksomheder, der går ud på at dele og genanvende energi, vand og ressourcer.

Jeg har som elev på en skole i Vestsjælland lært om, hvor meget vand vi egentlig bruger. Vi bruger vand konstant. Til alt muligt. Problemet er, at vi bruger for meget vand til hverdagsbrug per person.

Jeg kender det fra min egen hverdag, når jeg står under bruseren og tænker ”Nøj, det er dejligt”, men så kommer tanken, ”hvor meget koster det her egentligt?”. Det fylder meget i hverdagen, når jeg bruger det dejlige varme vand, og jeg tænker også det fylder meget hos andre. Vi bruger vand både i bruseren, vi bruger det til at varme vores radiator, når vi vasker tøj, vasker op, og når vi har været på toilettet.

Dejligt rent drikkevand i Vestsjælland

Meget af vores drikkevand bliver brugt, hvor man bare kunne bruge noget, der ikke var drikkeligt, men stadig var rent nok. Vi brokker os jo tit over vejret i Danmark – og det må jo betyde, at vi har en masse regnvand, der snildt kan bruges fornuftigt.

Der hvor jeg kommer fra, Kalundborg, har vores vandforsyning leget med tanken om, at skille kloakken op i to. Så alt regnvand kommer ned i den ene, og alt det der er brugt til opvask, toilet, håndvasken og så videre, kommer ned i en anden kloak.

Men problemet ved at indsamle det sådan er, at hele Kalundborg skal rives op. Det vil tage en krig. Det vil gå ud over vores smukke natur og Novo Nordisk, der har sin fabrik der. Derfor må vi spørger os selv, hvordan vi hver især kan bidrage.

Hvad kan jeg gøre?

Det, alle kan gøre, er at tage kortere bade. Jeg prøver i hvert fald selv at være hurtig. Men det nu også dejligt at stå inde under det varme vand. Jeg tror, at størstedelen af Danmarks befolkning tager det for givet i hverdagen. Et blik ud i verden vidner om dette priviligium. Ikke alle kan tage et dejlig varmt bad hver dag, og ikke alle kan bruge rent vand til at lave mad med.

Jeg tror i fremtiden, at vi vil bruge vand på en anden måde og jeg tror, det vil gavne os her i Danmark, hvis vi lærer at sortere og passe bedre på forbruget. Vi kan gøre en forskel, og vi kan være et forbillede for andre lande.