Bioteket: drømmen om en bedre fremtid

green

I en tid med store klima- og miljøproblemer kaldes der for alvor på kreative og bæredygtige løsninger. Midt på Nørrebro findes der et lille sted, der netop er omdrejningspunkt for sådanne store løsninger. I Bioteket eksperimenterer frivillige med planter, madspild, økosystemer og meget, meget mere. Og det bedste af det hele er – at du kan være med! Det handler om at blive inspireret til turde sætte projekter i søen og i sidste ende gøre en forskel.

Hvad er Bioteket?

Bioteket er et levende laboratorium og mødested for alle, der er interesserede i bæredygtighed, ressourceforbrug og omstilling. Med ‘de grønne teknologier’ frit tilgængelige i et drivhus bygget på et open-source design af containere, byder det på inspiration og skaber visioner for, hvordan en alternativ verden kan se ud. Det er åbent for alle og du kan både hjælpe Bioteket med at udvide dets virke og selv blive inspireret til dit eget projekt.

Langt ude på Nørrebro i København kan man støde på et lidt besynderligt syn. Her kan du få øje på fire containere, der er stablet ovenpå hinanden. Af de to øverste containere er der kun rammen tilbage; ud af dette er et drivhus konstrueret. I det findes der både planter, som gror på genbrugt plastik, og store fisketanke, der driver et komplet økosystem ved hjælp af organisk materiale.

Dette sted hedder Bioteket. Stedet har eksisteret i forskellige versioner i nogle år men har stået som nuværende form – en bygning konstrueret ud af genbrugte containere – siden maj 2016. Det er et selvbestaltet økologisk kultur- og designhus og et mødested for alle, der interesserede i levende teknologier, bæredygtighed, ressourceforbrug, omstilling og lignende emneområder.

En anderledes teknologi

På Bioteket kan man komme for at opleve teknologi på helt nært hold; men det er dog en lidt anderledes teknologi, end hvad man oftest ser omtalt. Her bliver der nemlig eksperimenteret med grønne, våde og levende teknologier: Der er fx såkaldt ‘aquaponisk dyrkning’, hvilket er gartneri i symbiose med fisk – store fisketanke forbundet til et system, der bruger fiskenes afføring som næring til de grønne plantevægge i Bioteket. Der er også svampeworkshops og gastronomisk fermentering; der er tillige vidensdeling om vilde bier; og der er fælles fremstilling af æblemost fra nedfaldsæbler samt uddeling af gratis mad – mad, der ellers skulle have været smidt ud.

Alle de forskellige eksperimenter, som finder sted i Bioteket, har tiltrukket en bred skare af brugere – frivillige individer og organisationer, der bruger huset som et mødested, hovedkvarter eller ‘inspirationsdestination’. Her mødes fx Slow Food Youth, der er en international organisation med fokus på bæredygtigt mad; desuden holder Gro Selv, en organisation med fokus på grønne life-hacks til unge, til hos Bioteket; og Food Sharing, der efter tysk model samler udsmidningsklare madvarer ind og fordeler dem videre, gør dette lige uden for Bioteket.

Inspiration til at gøre det selv

Grunden til, at projekterne og organisationerne hos Bioteket er så forskellige, er formentligt, at folk har en tendens til at udleve deres egne ideer, når de først har oplevet Bioteket på egen hånd. På denne måde er Bioteket ikke ‘kun’ et mødested og et kulturhus – men også en platform, som inspirerer folk til at fortælle deres egne historier om bæredygtighed i samarbejde med de andre brugere hos Bioteket.

    Du kan ligeledes også selv blive en del af en fortælling om en bedre fremtid og sådan støtte Bioteket på mere eller mindre krævende måder. Udlev en af de tre nedstående handlinger og støt Bioteket via denne hjemmeside.