VÆR GRØN MED HAMPTØJ

 

altivisten-facebook

Vi ser i disse dage en udvikling i bæredygtig mode, hvor især økologisk bomuld er blevet populært. Efterspørgselen på økologi tager fart, ikke kun i Danmark men også resten af Europa.  Men når det kommer til tøj, har selv økologisk bomuld store svagheder. August Septimus Krogh, der har webshoppen BETTER HABIT, eksperimenter derfor med andre materialer i tøjproduktion.

Og det, er ikke helt skævt.Produktion på bekostning af klima og arbejdsforhold

Bomuld i sig selv, er en enorm sart plante. Den er let modtagelig overfor sygdomme og  insektangreb samt kræver enormt store mængder vand og plads. Makershirt har tidligere vist her på siden, hvordan bomuldsproduktionl kræver op mod 10.000 liter vand per kg. tekstil.
Samtidigt kunne politikken i 2001 afsløre, at verdens bomuldsproduktion står for 24% af det samlede pesticideforbrug, trods at produktionen kun fylder 2,2% af det samlede opdyrkede areal.Dette er fuldstændigt absurde tal, og vidner om, en meget skrøbelig livscyklus, holdt kunstigt i live på klimaets bekostning.

Samtidigt er der et etiske aspekt, som vi bør tage højde for. Tøjindustrien er en af de mest omfangsrige industrier i verden. Med estimeret 1.000.000.000 mennesker, der til dagligt arbejder med et element i tøjproduktion og timelønninger målt ned til 6,56 DKK, oftest i store sweatshops. De fleste har hørt om Rana Plaza ulykken i Bangladesh med 1134 døde, hvor bl.a. Tøjeksperten fik produceret deres tøj – men har endnu ikke taget ansvar.

Hamptøj er ikke helt skæv(t)

Med afsæt i disse to problematikker, miljøbelastningen og etisk uretfærdighed, har jeg forsøgt at finde hverdagstøj, som man kan stå inde for og som både er moralsk og miljømæssigt rationelt. Der er mange måder at gøre det på, ‘genbrug’ er måske den umiddelbare. Men en anden løsning på problemet kan være tøj lavet af hamp og organisationen The Fair Wear Foundation.

Hamp har mange miljøvenlige fordele og performer bedre på brugstest set ift. bomuldtekstil. Jeg nævner kun de klimarelevante fordele i dette indlæg, men du kan læse mere om, hvordan hamp fungerer som tekstil her. Helt kort, kan det hurtigt sammenlignes med hør, i forhold til hvordan det føles.

 1. Vandforbrug – Hampplanten kræver mellem 250-400 mm. vand pr. sæson, hvor bomuldsplanten kræver mellem 763-915 mm. vand pr sæson. Altså kræver bomuldsplanten ca. 3 gange så meget vand som hampplanten! Ser man på råmaterialet fra planterne (det som bliver lavet til tekstil), kræver det 10.000 liter vand per kg. bomuld, mod 1000-1600 liter vand for hamp.
 2. Klima – Hamp kan gro i store dele af verden, både i et tropisk, sub-tropiske, eller tempereret klima som eksempelvis Danmark. Altså et langt større område, end hvad bomuld kan, der er meget mere sart og kræver meget mere varme og sol. Pt. bliver der ikke dyrket meget hamp til tekstilforbrug i Europa, men mange lande kunne drage stor nytte ved dyrkning af denne robuste plante.
 3. Næringstilførsel – Hamp vokser enormt hurtigt og kræver derfor langt mindre gødning end bomuld. Det betyder også mindre traktorkørsel i markerne.
 4. Udbytterig – Industrihampeplanten kan blive op til 5 meter høj. Det gennemsnitlige høstudbytte i Europa er 12-15 t/ha med et slutteligt fiberudbytte (det man bruger til at producere tekstil) på ca. 3 t/ha. Sammenlignet med det globale udbytte for råbomuld på 0,747 t/ha, er hampplantens udbytte op til 4 gange større! Hampplanten kan desuden bruges til mangt og meget: olier, frø, dyrefoder, byggemateriale, biomasse og meget andet!
 5. Ingen Sprøjtemidler – Hamp er enormt sejlivet. Den holder nemlig naturligt sygdomme og insekter væk, og behøver således ingen brug af pesticider, sprøjtemidler eller insekticider. Derfor kan man næsten kalde planten naturlig økologisk! 

Ud over disse miljøvenlige fordele, har hamp enorm stor slidstyrke. Hamp er gennem mange tusind år blevet brugt til reb og sejl, og bruges stadig den dag i dag til torvværk. På den måde kan man producere tøj, der holder længere end normalt bomuldstøj, hvilket også bidrager til bæredygtigheden.

The Fair Wear Foundation

Som førnævnt, bør vi også kunne sikre os, at tøjet er produceret under ordentlige arbehdsforhold. Fair Trade er nok en af de mest kendte etiske mærker for produktion af varer. Dog favner Fair Trade enormt bredt, og formår – i mine øjne – ikke at omfavne tekstilindustriens ansatte. Dette formår FWF til gengæld. De er i høj grad dedikeret til at sikre ordentlige arbejdsforhold. FWF arbejder ud fra disse otte stærke principper:

 1. Ansættelse er valgt frivilligt – der skal ikke være noget tvunget arbejde.
 2. Ingen diskrimination i ansættelsen. Rekruttering, lønpolitik, pension og lignende aspekter af den ansattes forhold, funderes i lige muligheder, uanset køn, hudfarve, religion, politiske overbevisninger, fagforeninger, nationalitet, sociale herkomst eller handikap.
 3. Ingen brug af børnearbejde.
 4. Frihed til, at danne foreninger og fælles lønforhandlinger.
 5. Lønnen for en standard arbejdsuge, skal afspejles således, at den ansatte ikke behøver, at arbejde over, eller søge arbejde andre steder. Dermed skal lønnen dække basale omkostninger for den enkelte.
 6. Retfærdige arbejdstider der skal gøre sig gældende med loven og industri standarder. De ansatte skal ikke påkræves, at arbejde over tid i længere perioder ad gangen. Overarbejde skal være frivilligt, og må ikke overgå 12 timer om ugen.
 7. Sikkert og sundt arbejdsmiljø.
 8. Ansættelse skal ske gennem en juridisk korrekt kontrakt, der for unge ansatte også tilgodeser disses muligheder for at deltage på en uddannelse.

Blæredygtigt tøjforbrug

BETTER HABIT er en lille virksomhed, der prøver at gøre bæredygtigt tøj for blæredygtigt, som ‘Grøndrengen’ synger i sin nye sang. Men ikke nok med det, så brænder jeg for, at skabe en generelt større bevidsthed omkring konsekvenserne af vores forbrug. Meget få af os, går og tænker over hvem der har produceret det vi køber, eller hvordan det påvirker miljøet. Derfor håber jeg, at du efter at have læst dette, vil undersøge tekstilproduktionen lidt mere. At du vil blive en lidt mere kritisk forbruger, der ikke køber tre (ringe) t-shirts, for tos pris. Køb i stedet én af høj kvalitet, som du kan bruge i mange år.