,

5 GODE GRUNDE TIL AT SPISE INSEKTER

 


Dette er andet indlæg bragt i forbindelse med Altivistens samarbejde med den grønne start up Dare to Eat, hvor vi sammen udforsker fordelene ved at spise insekter.


af Jessica Buhl og Malena Sigurgeirsdottir

I sidste indlæg fik du et overblik over, alle de gode grunde der er, til at spise insekter: insekter er fulde af næring, smager godt og tilbyder en holdbar løsning til at formindske CO2-udledning i fødevareproduktionen. Det var også muligt at følge med i, hvordan det gik Patricia fra Altivistens redaktion, med at spise insekter i alle måltider i en hel uge. I det her indlæg vil vi kigge nærmere på næringsopbygningen af insekter. For det er ganske forbløffende, hvor god næring de små biller og larver byder på.

Du husker måske filmen Papillon fra 1973, hvor Steve McQueen overlevede på nedsat madration i et fængsel i den franske koloni Guyana. Han lokkede kakerlakker til med sit kartoffelvand, slog dem ihjel og spiste dem som en sprød snack.

Selvom kakerlakker måske ikke lige er sagen, kommer her 5 vigtige grunde til, hvorfor insekter er gode for dit helbred.

 

  1. De er rige på protein

Insekter er fulde af protein og indeholder alle de ni essentielle aminosyrer. Det kvalificerer insekter til at være en komplet proteinkilde, på samme linje som kød er det. Alle har brug for proteiner til at opbygge muskler, væv og celler. Forskere har opdaget mere end 50 forskellige aminosyrer, men kun 20 af dem omdannes til protein i menneskekroppen. 9 af disse 20 aminosyrer skal indtages gennem vores kost. Insekter er rige på de essentielle aminosyrer og i nogle tilfælde med flere gram protein end oksekød. Nødder og bønner er også gode kilder til protein, men det er ikke komplette proteinkilder som insekter er det. For personer der spiser protein som kosttilskud, fx veganere og vegetarer, kunne spiselige insekter være en alternativ løsning.

  1. Fremragende kilde til vitaminer og mineraler

Vitaminer og mineraler er vigtige for at opretholde balancen og forskellige funktioner i vores krop, såsom at styrke immunforsvaret og udvikle hjernen. De fleste spiselige insekter er rige på vitaminer og mineraler, og har især høje niveauer af B-vitaminer. Melorme og fårekyllinger er blandt de bedste kilder til vitamin B12, hvilket er et vigtig vitamin der bruges til at udvikle nye røde blodlegemer og blandt andet forebygge demens.

Som du måske allerede er opmærksom på, er næringsstoffet B12 kun tilgængeligt via animalske proteinkilder. Veganere eller vegetarer kunne derfor få dækket deres B12 behov, ved at spise et par fårekyllinger et par gange om ugen. Når det kommer til mineraler, er spiselige insekter i særlig grad rige på jern, zink og calcium. Faktisk har nogle arter af græshopper over 6 gange så meget ​​jern som oksekød, et mineral som kvinder især ofte mangler.

  1. Høj i sunde fedtstoffer

Insekter har generelt et højt indhold af essentielle fedtsyrer såsom omega-3 og omega-6. Mange har en misforstået ide om, at al fedt er dårligt. Alle har brug for fedt, men det er vigtigt at få de rigtige typer af fedtstoffer. Insekter indeholder en masse gode og vigtige fedtstoffer, som du fx også finder i fisk. Omega fedtsyrerne er nødvendige og gode for dit hjerte, hjerne og led. Insekter har et lavere indhold af mættet fedt end kød, som er fedt, du bør undgå.

  1. Det er højst usandsynligt at insekter er sygdomsbærere

I forhold til kvæg, svin og kylling der ved flere lejligheder har spredt sygdomme til mennesker, såsom kogalskab, H5N1 og salmonella, er insekter langt mindre tilbøjelige til at overføre sygdomme til mennesker. Forskning tyder på, at dette skyldes at insekter er taksonomisk fjernt fra mennesker sammenlignet med pattedyr.

  1. Ingen antibiotika!

 Vi sprøjter enorme mængder af antibiotika og hormoner ind i vores husdyr for at holde dem sunde og vokse hurtigt. I USA udgør fx husdyrsproduktionen 50% af al antibiotikabrug. Vores storforbrug af antibiotika i dag gør at meget af det kød som vi spiser, er usundt og at vi udvikler antibiotika-resistente bakteriestammer.

Der er flere årsager til, at det ikke er nødvendigt at bruge antibiotika eller hormoner i produktionen af spiselige insekter. Insekter er evolutionært en meget adskilt art fra mennesker og deres patogener overføres ikke ligeså let til mennesker. Insekters kroppe er også langt mindre komplekse systemer end mennesker og husdyr, og de lider derfor ikke af de samme sygdomme og reagerer anderledes overfor hormoner.

Insekterne som Dare to Eat bruger i produktionen af deres snacks kommer fra certificerede farme, under strenge regler for sikkerhed og dyrevelfærd, og er fri for hormoner, pesticider og antibiotika.

Lad os komme i gang!

Det er ikke kun Steve McQueen som har opdaget glæden ved at spise insekter. I dag er der mere end 2 milliarder mennesker fordelt rundt omkring i 80% af verden, som spiser insekter dagligt. Der findes uendelig mange muligheder, for at tilberede insekter; man kan bruge dem i melform og lave sunde snacks ligesom vi gør i Dare to Eat, spise dem helstegte med lidt chili og lime, eller sågar drikke dem på juiceform! Mulighederne er mange, så lad os komme i gang!


Dare to eat er en grøn start up der har specialiseret sig i at lave sunde bæredygtige snacks med spislige insekter. Denne artikel er en del af en serie der bringes i Altivisten i forbindelse med at skabe fokus på mulige løsninger på fremtidens klimaudfordringer.